15 ezer tonna hulladékot termelünk

Évente tizenötezer tonna szemetet dolgoz fel a Biokom az ország egyik legmodernebb hulladékudvarában. A hétvégén nyílt napot tartottak, s megmutatták a gyerekeknek, milyen utat tesz meg a papír a kukásautótól az újrahasznosításig.

hirdetés

A gyerekek  ökotudatos szemlélettel való ismerkedést egy olyan hűtőmágnes készítésével kezdték, amely egy lábnyomot ábrázolt. Ez zimbolizálja az ökológiai lábnyomot, ami megmutatja, hogy adott technológiai fejlettség mellett milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége az embernek önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.

– Miközben a gyerekek készítik a hűtőmágnest, addig elbeszélgetünk velük, hogy mi is ennek az értelme, mit is jelképez – mondta Letterné Berta Gabriella, a LÉPJ-program oktatója.

A nyílt nap célja az volt, hogy a gyereknek játékosan, szórakoztatóan mutassák meg a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit. Ám a váltás az ökotudatos szemétkezelésre már nemcsak az ő feladatuk, hanem szüleiké és nagyszüleiké is. Pécsett évi tizenötezer tonna szemetet kezel a Biokom. Hulladékudvarában tizennyolcféle anyagot válogatnak szét, ezzel ez az ország egyik legmodernebb ilyen létesítménye. A város lakosságának gondolkodása is modernnek nevezhető.

– Országos viszonylatokban Pécs a legjobbak közé tartozik. A keletkező hulladék 10-12 százalékát külön gyűjtjük, és így újra lehet hasznosítani ezt a hányadot– mondta  Rácz Henriett, a Biokom Kft. kommunikációs vezetője.

A Biokom Eperfás úti szelektív hulladék telepét díjmentesen használhatják a pécsiek.