195 milliós nyereséggel számol a Forrásház

A Tettye Forrásház Zrt. fennállásának egyéves tevékenységéről szóló beszámoló szerint 2010-ben 4,6 milliárdos árbevétel mellett 195 milliós nyereségre számítanak – közölte Winkler Tamás vezérigazgató, akinek utódjául Sándor Zsoltot javasolja városvezetés.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Tettye Forrásház Zrt.-t 2009. október 1-jén alapította az önkormányzat, s éppen egy esztendeje, október 5-én kezdte meg működését a cég. A szervezet 22 peres eljárásban vett és vesz részt, s az eddigi jogi procedúrák kivétel nélkül a zrt. javára dőltek el, a Pécsi Vízmű Zrt.-vel szemben – mondta Szabó Iván, a Forrásház jogi képviselője, aki szerint mind közül a márciusi választott bírósági ítélet volt a leginkább meghatározó, amely törvényesnek nyilvánította az októberi birtokbavételt.

Szabó Iván, a társaság jogi képviselője szerint egy éve csak sejtették, de már tudják, hogy történelmet írtak, s a Pécsi Vízmű birtokbavétele jogtörténeti tett lett. Mint mondta, ezt immár a Pécsi Tudományegyetemen is tanítják, mára követendő példává vált, ami olyan folyamatot indított el, amely „Magyarország visszafoglalásának” nevezhető, s csupán az elmúlt nyolc év politikájának volt köszönhető, hogy rendkívülinek mondták a pécsi eseményeket.
Szabó a francia féllel, a SUEZ-zel való tárgyalások kimenetelét, s az ügyben korábban felmerült kártérítési igényeket firtató kérdésre közölte: két hét múlva várhatóan szenzációs bejelentéssel szolgálhat a sajtó számára.

Winkler Tamás vezérigazgató közölte: a pécsiek vízszolgáltatása nem volt veszélyben, az elmúlt egy esztendőben beszerezték a szükséges üzemeltetési engedélyeket, kialakították az új ügyfélszolgálatot, félmilliárdot áldoztak rekonstrukciós munkálatokra, valamint elvégezték a társaság vagyon- és eszközleltárát. A felmerülő számlázási problémákkal kapcsolatban hozzátette: az elszámoló számlák esetében is több pontosításra lesz szükség, de már egy új rendszeren dolgoznak.

A zrt. 2010-ben 195 milliós nyereséggel számol, 4,6 milliárd bevétellel kalkulál. Mindeközben az előd cég a 2009-es esztendőben még veszteséggel számolt. Winkler szerint ugyanakkor ha inflációt követően, illetve a PV által korábban tervezett módon emelik a díjakat, s a Forrásház nem csökkenti az árakat, akkor ma a jelenlegi díjnál 19 százalékkal kellene többet fizetniük a pécsieknek. Hozzátette: számításaik szerint 1,3 milliárddal kevesebb forintból szolgáltatnak, mint a Pécsi Vízmű, ugyanakkor nem hajtottak végre létszámleépítést, vagy súlyos megszorításokat.

Beszámoltak arról is, hogy a Forrásház jelenleg Pécs mellett Kővágószőlősön, Kozármislenyben és Pellérden is szolgáltat – s további nyolc településsel is tárgyalnak e tekintetben. (Legutóbb a Metzing József volt polgármester által vezetett Pellérd választotta a Forrásházat, aminek az a pikantériája, hogy Metzing a Pécsi Vízmű Zrt. felügyelő bizottságának elnöke is.)

Ismeretes, hogy Winkler Tamás a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatói posztját is betölti, a Forrásháznál pedig ez év végéig szól a szerződése. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy utódjául Sándor Zsoltot, a Forrásház műszaki igazgatóját javasolja a városvezetés, az ügyben a közgyűlés dönt majd.

hirdetés

Hirdetés

Comments are closed.