7 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzóna3600 lóval szárnyalhatnak a pécsiek

3600 lóval szárnyalhatnak a pécsiek

Kicsit több mint két óra repülés 7500 méteren – ennyi ideig tart, hogy eljussanak a pécsi turisták a bulgáriai Burgaszba, illetve a görög Zakintosz szigetére a Pécs-Pogányi Repülőtérről. Az első charter járat szombat reggel indul a Fekete-tenger partján található turista-paradicsomba.

A regionális repülésben főként az Egyesült Államokban elterjedt, de Európában is használt Embraer-120 típusú brazil gépet két légcsavar emeli a magasba, együttesen 3600 lóerővel: hatótávolsága ezer kilométer.

A széltében-hosszában húszméteres repülő harminc utas szállítására alkalmas, óránként 450-500 kilométeres sebességgel. A Pécsről elérhető távokat Burgasz esetében 125 perc, Zakintoszra két óra tíz perc alatt teszi meg 7500 méteres magasságban.

A járatok kiszolgálásában összesen 8-10 ember vesz részt – tudtuk meg Dragovácz Márktól, a pogányi reptér vezetőjétől. Az ő feladatuk az utasok jegyének ellenőrzése, az utasok és a poggyászok átvizsgálása, a rakodás, illetve egyéb, a repülőgép műszaki kiszolgálásához kapcsolódó feladatok, mint üzemanyag-kiszolgálás, szennyvíz-leeresztés, külső áramforrás biztosítása, takarítás – fűzte hozzá.

Az utasok nemcsak a tájban gyönyörködhetnek, de úgy tudjuk, kávét, vizet, szendvicseket és édességet is kapnak az út alatt.

Dragovácz Márk érdeklődésünkre elmondta: a reptér forgalmának jellege változatlan, továbbra is üzleti jetek (üzletemberek és delegációk egyaránt), valamint sport, hobbi, gyakorló célú repülések a jellemzőek.

Gyakran előfordul, hogy tankolni szállnak le különféle járatok, leginkább azért – mutatott rá Dragovácz Márk –, mivel a schengeni övezet déli határa vagyunk, illetve kedvező feltételeket biztosítanak a repülőtér használatához, sok más magyarországi repülőtérrel ellentétben – gyakorlatilag folyamatosan rendelkeznek üzemanyaggal.

Például a múlt hónapban egy 15 repülőgépből álló társaság választotta a repülőteret kilépéshez, Bulgária irányába.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő