373 ezer doboz csempészcigi került elő 10 magyar raktárból, ám itt nincs vége

Csaknem 373 ezer doboz, több mint félmilliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le egy ukrán–magyar bűnözői csoporttól a NAV-osok. Az orgazdáktól nagyjából ugyanekkora értékben foglaltak készpénzt is, így a költségvetésnek okozott kár teljes egészében megtérül.

hirdetés

A Fehéroroszországból és Ukrajnából származó adózatlan cigarettát a csoport egy magyarországi raktárban tárolta, majd innen szállította tovább a vevőknek. Az elkövetők szervezettségét és felkészültségét mutatja, hogy üzelmeik leplezéséhez GSM-jelzavaró készüléket is használtak – írja a NAV közleményében.

A pénzügyi nyomozók egyszerre hat budapesti és négy vidéki ingatlanban csaptak le az orgazdákra: a tíz helyszínről összesen 372 896 doboz adózatlan cigaretta került elő. A csaknem 560 millió forint értékű dohánytermék mellett 565 millió forint értékű készpénzt – dollárt, eurót és forintot – is találtak a bűnözőknél.

A nyomozók két férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként, egyikük letartóztatását elrendelte a bíróság. Az elkövetői kör további három tagja szökésben van, ellenük hazai elfogatóparancs van érvényben. A nemzetközi elfogadóparancs kiadatásáról a NAV már intézkedett.

Az ügyben különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyik a nyomozás, amiért akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.

Kiemelt képünk illusztráció.