A FEEK-re kellett a legtöbb pont

A szeptemberben induló képzések pótfelvételi ponthatárai szerda csütörtök óta nyilvánosak a felvi.hu honlapon. Ebben a felvételi eljárásban a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar nappali tagozatos andragógia képzésére való bejutáshoz kellett a legmagasabb, 466 pont Magyarországon. 

hirdetés

Az andragógia szak egyike azon 16 felsőoktatási képzésnek, amelyekre idén csak különösen magas pontszámmal lehetett állami finanszírozott helyre bejutni. A rendes felvételi eljárásban 430 pont lett az ösztöndíjas ponthatár, kizárólag az ELTE Pedagógia és Pszichológia Kara tudott felvenni hallgatókat állami finanszírozott képzésre.

A felvételi időszak másik újdonsága, hogy ettől az évtől kezdve csak emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni andragógiára: ez a követelmény még a korábban érettségit tett felnőtt hallgatók számára is kötelező. Az érdeklődés ennek megfelelően jelentősen csökkent, a képzést meghirdető 19 kar közül az országban mindössze hét intézmény volt képes elindítani a szakot.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara a hazai felnőttképzés egyik meghatározó tudományos központjaként kezdeményezője volt az andragógia képzés indításának Magyarországon. A vázolt folyamatok ellenére a kar vezetése továbbra is annak a meggyőződésének ad hangot, hogy a felnőttképzéssel, illetve az ágazatot irányító minisztérium nevében is megjelenő „emberi erőforrások” fejlesztésével kapcsolatos igényes oktató és kutató munkára, valamint az ezzel foglalkozó gyakorlati szakemberek képzésére szükség van Magyarországon.

Ezzel kapcsolatban kedvező jelként értékelik a kiugróan magas, 466 pontos pécsi felvételi ponthatárt, amely hallgatói oldalról garanciája a képzés magas minőségének. Összehasonlításul: a Semmelweis Egyetem általános orvos képzésére való bejutáshoz 414 pont kellett a pótfelvételin.