A Financial Times szerint sikersztori az EU-s oltási program

A napi.hu számolt be a Financial Times cikkéről, amely azt állítja, hogy bár az év elején nagyon nehezen akart elindulni, mostanra sikersztori lett az Európai Unió oltási programja. Az eleinte ezen a téren jól álló Magyarország közben egyre hátrébb kerül a beoltottak száma alapján összeállított ranglistán.

A cikk szerint az EU az Amerikai Egyesült Államokat – néhány tagország kivételével – már lehagyta, és hamarosan utoléri Nagy-Britanniát is a 100 főre vetített egyszer és kétszer beoltottak számában. Komoly eredménynek számít, hogy az unió júliusra elérte azt, hogy felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta az első oltást, a következő szűk két hónapban pedig a második oltással rendelkezők száma is el fogja érni ezt a szintet.

Mint ismert, az Európai Bizottság 2020-ban úgy döntött, hogy ő maga szerzi be az oltóanyagot a tagállamoknak. Ebből adódóan eleinte akadtak is nehézségek, és az év első hónapjaiban kicsit sem tűnt úgy, hogy sikersztori szemtanúi lennénk. Lassan között az EB szállítási szerződéseket, és több hibát is elkövetett a beszerzéseknél. Többen, köztük a magyar kormány is élesen bírálta ezt a gyakorlatot. Ekkor döntött úgy például Magyarország, hogy keleti vakcinákat is behoz, ennek köszönhetően pedig eleinte sokkal jobban is haladt az oltási program idehaza, mint az EU többi tagállamában.

Mostanra azonban változott a helyzet. Miközben az EU legtöbb tagállama egyre jobb eredményekkel rendelkezik az oltási programban, addig Magyarországon látványosan lelassult a beoltottak számának növekedése. Az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ országlistáján jelenleg a 18. helyen áll hazánk a felnőtt beoltottak arányszámát nézve. Az európai átlag most 72,6 százalék. Míg Magyarországon ebben a pillanatban a felnőtt lakosság 66,9 százaléka rendelkezik oltással. A már kétszer beoltottak arányszámában is megtorpant a magyar oltási program. Ezen a téren is sokáig listavezető volt hazánk a kontinensen, mostanra azonban már 8 ország is megelőzött minket.