A Jobbik múzeumot csinálna a volt Bőrklinikából

Nem szavazza meg a Jobbik a volt Bőrklinika épülettömbjének eladását, mert szerintük az egyébként védettséget nem élvező, üresen álló, lerobbant épületet akkor lebontják. Még akkor sem támogatják ezt, ha a volt Bőrklinikában új társasházak épülhetnének – derült ki Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor jobbikos képviselők csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerintük kevés az egymillárdos nettó vételár is. 

hirdetés

– Természetesen nem fogjuk támogatni a volt Bőrklinika eladását, innen száz méterre nőttem fel – mondta Fogarasi Gábor a Bőrklinika épülete előtt. – Jó néhányszor, amikor édesanyámmal és édesapámmal elsétáltam mellette, mindig feltettem a kérdést: kíváncsi vagyok arra, hogy az ingatlan mikor fog fideszes kézbe kerülni? – idézte fel a múltat. – Így legyen ötösöm a lottón.

Hozzátette: fontos tudni, hogy jó ez az óriási terület, nagyon jó helyen van. Fogarasi közölte, hogy a Pécsi Építési Szabályzat szerint az ingatlant csak oktatási és egészségügyi célokra lehet használni, de ha a szabályzat módosítását kérné a vevő, akkor erre hajlandó lesz a városvezetés, ami aggodalomra ad okot. Fogarasi többszöri kérdésre sem árulta el, milyen Fidesz-közeli vállalkozóról van szó, csak annyit mondott, hogy vannak információi, és ha még sincs így, akkor majd azt mondják: tévedtek.

– Legyünk őszinték, valószínűleg társasházak fognak itt épülni – fűzte hozzá. – A volt Bőrklinika területén lévő ingatlanok semmilyen védelem alatt nem állnak, ha a vállalkozó ezeket le szeretné bontani, akkor ennek semmilyen akadálya nincs – mondta.

Gyimesi Gábor ezt kiegészítve elmondta, hogy 1890-ben épült házakról van szó, amiket még hadikórháznak hoztak létre, mindig is az egészségügyet szolgálták.

– A 19. századi építészeti értékekre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, meg kellene őrizni őket. Az összes létező európai város ezeket az épületeket kézben tartja, felújítja, látogathatóvá teszi, múzeumokat, kiállításokat hoznak létre bennük, kivéve Pécs városát. A pécsi városvezetés pedig bizonyította, hogy az Áper-laktanyával, vagy a Magasházzal miként valósulnak meg az eladásaik. Elpusztulnak ezek a dolgok – mondta.

Gyimesi azt is taglalta, hogyha nincs a városnak költségvetési hiánya, akkor is ennyiért adnák-e el az ingatlant. Felelőtlen gazdálkodás kategóriája ez – mondta még.

Ugyanakkor kérdésünkre elismerte, hogy éppen Pécsen hozták létre a Zsolnay-negyedet a 19. században épült gyártelepet újrahasznosítva – ami egyébként az egyik legnagyobb ilyen kulturális városrehabilitáció volt Európában –, de felújították a magánkézben lévő Vlasics-villát is.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem kezdeményezték a Bőrklinika védetté nyilvánítását, illetve műemlékvédelmi szakembert sem kerestek meg, ahogyan ingatlanszakértőt sem. Gyimesi szerint erre nem is lett volna idő; először arra a kérdésre sem válaszolt határozott nemmel, hogy áron alul menne-e el az egykori Bőrklinika, de azért mégiscsak kevesli az egymillárdos licitárat.

Megkérdeztük azt is, hogy miért jelentene gondot, ha a területen társasházakat húznának fel, benépesítenék a környéket, Gyimesi erre azt felelte, hogy ehhez le kellene bontani a volt Bőrklinika épületét, mert abból nem lehet lakásokat kialakítani.