A Költségvetési Tanács szerepe a gazdaság stabilizálásában

Kovács Árpád szerint a magyar gazdaság stabilitása egyszerre jelent reálgazdasági és költségvetési stabilitást is, és mivel nélküle nincs lehetőség a gazdaság dinamizálására, a magyar kormánynak meg kell teremtenie a stabilitás feltételeit. A Költségvetési Tanács (KT) elnöke pénteken a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciáján fejtette ki véleményét.

hirdetés

Kijelentette, hogy a Költségvetési Tanács alapvető célja, hogy legyen egy intézmény, amely az ország stabilitásnak az ügyét a saját eszközeivel támogatja. A tanácsnak is a pénzügyi stabilitásra kell koncentrálnia, és amennyiben kockázatokat lát, akkor ajánlásokat, javaslatokat tesz ennek korrigálása érdekében” – mondta a KT elnöke az egyesület honlapján ismertetett előadásában.

Kovács Árpád szerint egyfajta filozófiai vita zajlik, hogy kellenek-e alkotmányos garanciák, illetve hogy a KT véleménye árumegállító jogot jelentsen-e, vagy pedig csak a közvélemény, a sajtó nyomásán keresztül hasson. „A véleményezésbe szubjektív elemek is becsúszhatnak, ezek nem a szakmai hozzáértés hiányából adódnak, hanem szemléletbeli különbségből” – mondta.

„A pénzügyi stabilitással kapcsolatos magyar szabályok az európai uniós szabályozással tökéletesen konformak. A 2011 márciusában elfogadott hatos csomag szintén a pénzügyi biztonságról szól, csak épp az Európai Unióra vonatkozóan” – mondta Kovács Árpád, aki szerint az EU lényegében azonos módon ítéli meg a magyar gazdaság stabilitási kockázatait, mint a Költségvetési Tanács.

Kovács Árpád szerint a magyar pénzügyi stabilitás rendszerének két pillére van: a szabályok, a számszerű korlátok, amiket be kell tartani, illetve a költségvetési fegyelem fölött őrködő intézmények, amelyeknek a kormányzattól függetlenül kell működniük.

„Felfogásom szerint a magyar gazdaság stabilitása nem költségvetési stabilitás, hanem reálgazdasági és költségvetési stabilitás egyszerre” – fejtette ki a KT elnöke. A gazdasági stabilitás a rövid és a hosszú távú kihívások komplex kezelését jelenti. Azt is látni, kell, hogy stabilitás nélkül nincs értelme és nincs lehetőség sem a gazdaság dinamizálására. A magyar kormánynak ezért meg kell teremtenie a stabilitás feltételeit – hangsúlyozta.

A KT elnöke szerint az ellenőrzésben meg kell jelennie a korai figyelmeztető rendszer logikájának.

Kovács Árpád szerint a Költségvetési Tanácsnak meghatározó feladata az államadósság szabály betartatása, ez a stabilitás fontos része. A magyar közpénzügyi szabályoknak szerepük van abban, hogy Magyarország a nehéz körülmények ellenére is képes csökkenteni az adósságát – fogalmazott a KT elnöke.