A kormány segíti a rászorulókat télen is

A kormány több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat a téli időszakban: a többi között elindítja a rászorulókat támogató operatív programot és 9 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő a hétfői sajtótájékoztatón, a Nógrád megyei Sóshartyánban az MTI szerint.

hirdetés

Hozzátette: emellett a szociális földprogram és a szociális tüzelőprogram is azt szolgálja, hogy senkit sem hagynak magára, aki télen veszélyhelyzetbe kerülhet. A kormányszóvivő közölte: az idén több mint kilencmilliárd forint jut a hajléktalanellátásra. Elmondta, hogy az idei télen 9644 éjszakai férőhely várja a hajléktalanokat, ez még 1264-gyel bővül, emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, 228 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye, 460 férőhellyel pedig a hajléktalanok otthona.
Az utcai szolgálatok hatékony feladatellátása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még a nyáron 12 személygépjárművet adott át az ellátó szervezeteknek – tette hozzá.

Kurucz Éva azt is elmondta: a kormány elindítja a rászoruló embereket támogató operatív programot; 2014 és 2020 között mintegy 34 milliárd forintot költ a kabinet a leginkább rászorulók segítésére. A program keretében a kormány élelmiszercsomagot, illetve meleg és hideg étkezést biztosít a rászorulóknak, a partnerszervezetek pedig felzárkózási célú kísérőprogramokat nyújthatnak, így egészségügyi szűrővizsgálatokat és felméréseket.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány a rezsicsökkentés mellett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával is segítette a nehezebb körülmények között élőket, és közölte, a katasztrófavédelem felkészült arra, hogy egyetlen életet se követeljen a közterületeken a téli hideg.