A magyarok is elhajtották Ficót

A magyarság által legsűrűbben lakott dél-szlovákiai régiókban az országos átlagnál kisebb mértékben, helyenként a legalacsonyabb arányban voksoltak a választáson végül vereséget szenvedett Robert Ficóra a szavazók a szlovák elnökválasztás szombaton tartott második fordulójában – derül ki a régiókra lebontott hivatalos végeredményből.

hirdetés

Ugyanezekben a régiókban az új államfővé választott Andrej Kiskára leadott voksok aránya országos átlagban a legmagasabb volt.
A szavazókörzetekre lebontott végeredmény szerint a magyarok által lakott legtöbb régióban – a pozsonyi és nagyszombati megye magyar járásainak kivételével, ahol magas volt a választási kedv – az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel.

Az adatok szerint az érintett régiókban azok a magyar választópolgárok, akik mégis részt vettek a voksoláson, inkább Andrej Kiskát választották.

A magyarok által is lakott, ugyanakkor magas választási részvételt mutató – pozsonyi és a nagyszombati megyében lévő – járásokban, ahol rendszerint magas a fővárosból kiköltözött szlovák lakosság aránya, magas volt a választói hajlandóság és a Kiskára szavazók aránya is. Ebből arra is lehet következtetni, hogy a Pozsonyhoz közeli régiókban a magyarság választási viselkedése sokkal inkább a főváros lakóinak választói viselkedését tükrözte, mint a távolabbi magyar településeken mutatott választói passzivitást.

“A választás adatai azt mutatják, hogy a magyarok alig szavaztak Ficóra. Szlovákia társadalmának ez az a rétege, amely legkevésbé támogatta a jelenlegi miniszterelnököt, akár azzal, hogy Kiskára szavazott, akár azzal, hogy nem szavazott” – mondta az MTI-nek a végeredményeket elemezve Öllös László politológus.

Rámutatott: a magyarság inkább Kiska-szimpatizáns viselkedésének dacára kérdéses, hogy az újonnan megválasztott államfő “mit hoz majd” a felvidéki magyarságnak. Hozzátette: nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy Kiska a kampány során nem foglalkozott a magyarokkal, és utolsó televíziós vitája alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák jogszabályt meg kell tartani. Megjegyezte: véleménye szerint a választók döntésében csak elhanyagolható tényezőként jelent meg az, hogy az egyes politikai pártok mely jelölt támogatását ajánlották szimpatizánsaiknak.

Berényi József, a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltjét, Bárdos Gyulát indító Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke úgy vélte: a dél-szlovákiai szavazók Robert Fico politikája elleni tiltakozásukat mutatták ki azzal, hogy jelentős mértékben mentek voksolni és Kiskát választották. “Érzésem szerint Dél-Szlovákiában nem Andrej Kiska győzött, hanem Robert Fico veszített, méghozzá nagyon nagy mértékben” – mondta az MTI-nek az MKP elnöke, aki szerint Kiska a magyaroktól most egy “biankó csekket” kapott. Hozzátette: bízik benne, hogy a megválasztott elnök ennek a bizalomnak a fejében tesz is majd a felvidéki magyarság megmaradásáért.

Az elnökválasztás első fordulójában nagyon gyengén szereplő Pavol Hrusovskyt támogató, Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák magyar párt, amely a második fordulóban Kiska megválasztását javasolta szimpatizánsainak, az MTI-hez eljutatott közleményében Kiska győzelme fölötti örömét fejezte ki. “Örülünk, hogy az eredményhez jelentős mértékben hozzájárultak Dél-Szlovákia lakói is, ahol szintén többen választottak, mint az előző körben” – írta közleményében a Most-Híd. A párt szerint az eredmények azt mutatják, hogy “a polgárok nem értenek egyet a hatalom koncentrációjával”, vagyis nem kívánták, hogy a parlament és a kormány vezetése mellett az elnöki funkció is a kormánypárt befolyása alá kerüljön.