A munkanélküliek felének nincs szakképesítése

A fiatalok csaknem harmada munkanélküli Baranya megyében. A 25 év alattiak 28 százaléka nem talál munkát magának. A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja azért, hogy ez a szám csökkenjen, megyeszerte a fiatalok pályaválasztását segítő rendezvényeket tart.

hirdetés

Kertész, ács, villanyszerelő és kőműves – ezek mind hiányszakmák, ilyen szakemberből van nagyon kevés Baranya megyében. 26 ezer álláskeresőt tartanak nyilván.

– Ennek a 26 ezernek a  45-46 százaléka szakképesítés nélküli, tehát 8 általánost, vagy annyit sem végeztek. Ők az átlagosnál is nehezebben találnak állást a munkaerőpiacon – mondja Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója.

A munkaügyi központ ezért egy úgynevezett pályaorientációs rendezvényt tart ősszel a megye több településén. Ezzel azt próbálják meg elérni, hogy a fiatalok lássák: hol van esélyük elhelyezkedni, ehhez pedig milyen iskolát kellene választaniuk. Pécsett október 12-én és 13-án a Szivárvány Gyermekházban tartanak ilyen napot.