A pécsi oktatást követnék az amerikaiak

Pécsett tartották meg azt a nemzetközi konferenciát, a First European – American Migration Health Platform-ot, amin a migráció egészségügyi kockázatait tárgyalták. A pécsi orvosokhoz vezető európai és amerikai szakemberek csatlakoztak, és már most jelezte két nagy amerikai egyetem is, hogy alkalmaznák a pécsi oktatási módszert.

Pécsett évek óta foglalkoznak, sőt oktatják a migrációval kapcsolatos egészségügyi problémák kezelését.

Baranyában 2015 szeptember közepén jelent meg az első migráns csoport, abban az évben több mint 400 ezren mentek át Magyarországon. MTI Fotó: Lendvai Péter

– Az uniós tagállamok közül Magyarországon, méghozzá Pécsen kutatják és tanítják a legmagasabb szinten a migrációs orvoslást, és hiába osztjuk meg a tapasztalatainkat más országokkal, egy-két kivételtől eltekintve nem követik az általunk bevált módszereket – mondta dr. Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Migrációs Egészségügyi Tanszékének vezetője.

A Európai Polgári díjjal is kitüntetett Szilárd István szerint ennek is betudható, hogy két évvel ezelőtt, amikor 400 ezer migráns gázolt át Magyarországon, alig merült fel egészségügyi gond. Ezzel szemben Németországban – bizonyítottan a bevándorlók miatt – kanyarójárvány tört ki.

A pécsi orvoskar vezetése már a 2000-es évek elején hangsúlyozta, hogy migrációs hullám várható

– A konferencián arról is szó esett, hogy az a képzési program, amit a Pécsi Tudományegyetem kidolgozott, az Egyesült Államokban is újdonság, éppen ezért egy ohiói és egy toledói egyetem is szeretne együttműködési szerződést kötni a pécsi intézménnyel, hogy a migrációs egészségüggyel kapcsolatban közös oktatási módszereket dolgozzunk ki, amiket idehaza és az USA-ban is alkalmaznánk – hangsúlyozta Szilárd István.

Nem a ritka tropikus betegségek behurcolásától kell félni, hanem attól, hogy generációk maradtak ki a védőoltásokból a háborús övezetben, és éppen ezért feltűnhetnek az Európában elfeledett betegségek. Magyarország szerencsére 99 százalékos átoltottságával védett.

– Emellett pedig létrehoznak egy olyan weboldalt, amelyen keresztül folyamatosan tartják majd a két amerikai egyetemmel a kapcsolatot. De mellette más egyetemekről és civil szerveződésekből is csatlakozhatnak szakértők, akik a pécsiekkel közösen dolgoznak – tette hozzá Szilárd István.

A pécsi csoport egyébként nemrég járt kint Amerikában, hogy tanulmányozza az ottani rendszert, az Egyesült Államokban – Európával szemben – egyértelmű és szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak a bevándorlókra.

– Ha az ottani közegészségügyi intézet valamit elrendel, mindegyik állam követi. Az Európai Unión belül csak ajánlások fogalmazódnak meg – teszi hozzá Szilárd István.

Szilárd István idén szeptemberben vehette át a 2008-ban alapított Európai Polgári díjat. Ez a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett az EU másik jelentős kitüntetése. Olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaznak, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.