A pécsi pasik szeretnek ülve vizelni

A dél-dunántúli régióban sokkal többen vizelnek ülve, mint az ország másik területén. Ez derült ki abból az ezerfős reprezentatív kutatásból, amint januárban az egyik fertőtlenítőmárka megbízásából készített el a Kutatópont a magyar lakosság otthoni higiéniai szokásairól.

hirdetés

A 18 évnél idősebbek körében készült felmérés szerint a válaszadók több mint fele hetente tisztítja háztartásában a WC-t, egyharmaduk pedig mindennap tesz a kagyló tisztaságáért.

Dr. Ócsai Lajos közegészségügyi és járványügyi szakorvos azt mondta, hogy a fertőtlenítés azért fontos, mert a járványok székletszóródással terjednek, így például vendégségek után kimondottan javasolt a fertőtlenítés. Az orvos szerint bár jobbnak tűnik az erős vízsugarú öblítés, hatékonysága a székletszétszóródás.

A felmérés szerint közel háromszor többen használnak műanyag WC-deszkát, mint a fából készültet. Nem véletlenül, mert a fából készült deszkán jóval tovább túlélnek a kórokozók és a baktériumok.

Az emberek túlnyomó része 91 százaléka kezet mos otthon WC-használat után, de az észak-magyarországi régióban vizelés után ezt nem tartják annyira fontosnak.

A megkérdezett férfiak közel kétharmada (63%) állítása szerint állva vizel, míg bő egyharmaduk (37%) ülve. A dél-dunántúli régióban azonban szignifikánsan magasabb az ülve vizelő férfiak aránya (53%). Vizelésre a magyarok túlnyomó többsége (86%) csak 1-2 percet fordít az életéből alkalmanként, míg székelés esetén a legtöbben (62%) 3-5 percre csukják magukra a WC-ajtót – derül ki a kutatásból.

A válaszadók több mint kétharmada (69%) nem végez egyéb tevékenységet, miközben a WC-n időzik. Azok közül, akik egyszerre több dologra is képesek a WC-n ülve, a legnagyobb arányban újságot olvasnak (51%), amit az elektronikus eszközön történő olvasás követ (44%).