A szekszárdi borok a legjobbak

A szekszárdi borok fölényét hozta a Pannon Borrégió legjobb 25 bora címért meghirdetett idei borversenyt, amelyet szerdán hatodik alkalommal rendeztek meg, ezúttal Szekszárdon.

hirdetés

A Pannon Borrégió négy borvidékéről 19 borászat borait választotta a zsűri a legjobb huszonöt közé – mondta Győrffy Zoltán, a verseny társszervezőjének, a Pécsi Borozó című bormagazinnak a főszerkesztője az MTI-nek.
Ismertetése szerint a Top25-be tizennégy szekszárdi, hét villányi, három pécsi és egy tolnai borvidékről érkezett bor került be. A legjobbak között elsősorban vörösek – cabernet-fajták, kékfrankos, merlot és cuvée-k – voltak, de öt fehér bort és két rozét is beválasztottak a mezőnybe.

Az idei megméretésre 45 borászat 123 borral nevezett, köztük a borvidéki versenyeken és a Pannon bormustrán jól szereplő “csúcsborászatok” is képviselték magukat – mondta a szervező.

A mintákat egy 15 fős zsűri értékelte vakkóstolással; nyolc bírálót a borvidékek delegáltak, mellettük hét szakértő, sommelier és szakíró bírálta a pannon borokat. Hat borászat két borral is az élmezőnybe került.

A legjobb 25 bort a közönség is megkóstolhatja június 15-én Pécsett, a Zsolnay-negyedben rendezendő ünnepélyes díjátadó alkalmával, amelyre 200-300 vendéget várnak.

A pécsi, szekszárdi, villányi és tolnai borvidékből álló Pannon Borrégió 2008-ban alakult meg azzal a céllal, hogy egységesítsék a borvidékek marketingjét és összehangolják a fajtákat. A Top25 díj rangját mutatja, hogy az elismerést jelző matricát egyre több nyertes tünteti fel borain – mondta a verseny szervezője.