POSZT: négy díjat nyert a pécsi Parasztopera

hirdetés

A Nemzeti Színház Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabja lett a legjobb előadás a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A pécsi Parasztopera négy díjat söpört be: a legjobb rendezésért, férfi alakításért, jelmezért és zeneszerzését.

Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja a legjobb férfi alakítás díjával

A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Alföldi Róbert rendezte előadás a közönségzsűri díját is elnyerte. Ebben és a Nemzeti Színház egy másik, Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadásában játszott a legjobb férfi epizódszereplő, Hevér Gábor.
Az egyszer élünk…-ben és a budapesti HOPPart Társulat John Kender – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago című produkciójában láthatta a közönség a legjobb harminc év alatti színésznőt, Radnay Csillát.

Kovács Mártonnak szintén Az egyszer élünk… és a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera című darabjának zenei átdolgozása hozta meg a legjobb színpadi zenéért járó elismerést, Szabó Kimmel Tamás pedig a Nemzeti Színháznak az idei POSZT-on szereplő harmadik darabjában, a Csehov: Három nővér című előadásban nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb harminc év alatti színész díját.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Mohácsi János kapta a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera című produkciójának színre viteléért. A találkozó házigazdájának számító pécsi teátrum azonos darabjában játszott a legjobb férfi alakítást nyújtó Köles Ferenc, és közreműködött a legjobb jelmezért jutalmazott Remete Krisztina is. A legjobb zeneszerző díját Kovács Márton kapta meg.

A budapesti Pintér Béla és Társulata Pintér Béla: Szutyok című előadása három díjat jegyez: itt játszott a legjobb női főszereplő, Szamosi Zsófia, a legjobb női epizódszereplő, Enyedi Éva, s e darab kapta a legjobb színpadi szövegért járó elismerést.

A legjobb férfi főszereplő a budapesti Bárka Színház Háy János: Nehéz című előadásában fellépő Mucsi Zoltán lett, a legjobb női alakítást Pap Vera nyújtotta a budapesti Vígszínház Hadar Galron: Mikve című produkciójában.

A különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért az idei POSZT-on a Mesés férfiak szárnyakkal című előadással szereplő debreceni Csokonai Színházat tűntették ki, a zsűri különdíját pedig a budapesti Katona József Színház Moliere: A mizantróp című előadása kapta.

Spilák Klára, a POSZT sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: a produkciók színvonalát tekintve az idei volt az elmúlt évek egyik legerősebb országos színházi találkozója. Megjegyezte, a korábbiaknál kevesebb pénzből kevesebb off-programot tudtak szervezni, de azok rendkívül látványosak voltak, tekintettel arra, hogy kilencven százalékuk szabadtéren zajlott, s így e produkciókat sikerült közelebb vinni az emberekhez.

Spilák Klára kiemelte azt a fesztivál idején megfogalmazott törekvést, miszerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor szerényebb a kultúrára fordított állami támogatás, a színházi szakma érdeke, hogy összetartson, egységes legyen.

A POSZT jövőbeni helyszínével és a versenydarabok válogatásának módjával kapcsolatban az elmúlt időszakban napvilágot látott észrevételekkel, kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta: mindig leszek elégedetlenek és elégedettek, ahogy minden versenyen vannak. Fontos azonban, hogy legyen országos színházi találkozó, és annak Pécs adjon otthont.