Addig irtsuk a parlagfüvet, amíg lehet

A parlagfű is viszonylag új faj hazánkban.

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében a város és a pécsiek célja, hogy a parlagfű elszaporodását és virágzását az allergén pollentermelése miatt megakadályozzák – írja a Városháza közleménye.

hirdetés

A parlagfű pollenje, az arra érzékenyeknél súlyos allergiás megbetegedést válthat ki és a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz! Az elmúlt időszak változékony időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, növekedésének, így e körülmény hozzájárulhat a nagyobb mértékű fertőzöttség kialakulásához. Erre tekintettel a növény kézi gyomlálással, kaszálással, vegyszeres gyomirtással, vagy más módon történő irtása, a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása törvényben előírt kötelezettség, feladat.

A Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya felhívja a földhasználók és ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a parlagfűvel fertőzött területek – jogkövetkezmények nélküli – mentesítésének határideje 2016. június 30. A parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények elleni védekezést a parlagfűidőszak végéig fenn kell tartani.

A fenti határidő lejártát követően – azaz 2016. július 1. napjától – amennyiben a földhasználó-tulajdonos parlagfű mentesítési kötelezettségének nem tesz eleget „kényszer-kaszálás” keretében kell megtisztítania az adott területeket. Az ezzel járó költségek (kaszáltatás, eljárási költségek) pedig őt fogják terhelni.

Ezen fenti költségek megtéríttetésén túl a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény-, és Talajvédelmi Igazgatósága a földhasználót és a tulajdonosokat köteles – a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű mennyiségétől függően – 15  ezer forinttól 15 millió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtani!