Áder ne írja alá a törvényt

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a földtörvényt.

hirdetés

Jávor Benedek keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, véleményük szerint ezt a jogszabályt nem is fogadta el a parlament. Hangsúlyozta, hogy a múlt hét pénteki szavazás módja nem felelt meg a házszabálynak, ezért az Országgyűlés nem volt abban a helyzetben, hogy jogszerű döntést hozzon. Indoklásként elmondta, hogy a levezető elnök nem bírálhatta volna felül a Jobbik név szerinti szavazásra vonatkozó kérését. Kiemelte, hogy erre csak házszabálytól való eltéréssel, négyötödös többséggel kerülhetett volna sor.

Ha a levezető elnök nem tudja kihirdetni a határozatot és elhagyja a helyét, azzal az ülés megszakad, amit a jogszerű döntések meghozatalához újra össze kell hívni – sorolta tovább érveit a független képviselő. Hozzátette: a törvények előírják az országgyűlési munka nyilvánosságának a biztosítását, de pénteken a parlamenti közvetítést is megszakították.

Ezek alapján azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy vegye figyelembe az eljárási problémákat és ne írja alá a jogszabályt, és ezzel kényszerítse arra a parlamentet, hogy újra, és jogszerűen szavazzon a jogszabályról – mondta Jávor Benedek.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a köztársasági elnök a törvényeket visszaküldheti a parlamentnek vagy normakontrollra utalhatja az Alkotmánybíróság elé. A PM véleménye szerint ebben az esetben viszont egyik eszközt sem használhatja, mert nincsen az asztalán jogszerűen elfogadott törvény. Ezért nincs tennivalója, csak nem kell aláírnia a törvényt – mondta.

A Jobbik képviselői a földtörvény múlt pénteki zárószavazása előtt megzavarták az Országgyűlés ülését: felvonultak az elnöki emelvényre egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval, majd a levezető elnök felszólítására sem hagyták el az emelvényt. A jobbikosok az ezután elrendelt szünet alatt sem mentek le a pulpitusról, így a földtörvényt végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerinti, hanem nyomógombos szavazással fogadták el.