Ágyrugók és autóüvegek a parkerdőben

Autóüveget, ágyrugókat, szakadt szalmakalapot, vödröket, összetört piszoárt is találtak az önkéntes takarítók szombaton a Malomvölgyi Parkerdő mentén húzódó út mellett, az ottani kiskertek szomszédságában. A takarítási világnap alkalmából civilek, a holding munkatársai és politikusok is munkálkodtak az erdő megtisztításán.

hirdetés

A Pécs Holding Zrt., a Biokom Kft., valamint a Malomvölgyért Egyesület szervezte meg a Takarítási Világnapra időzített hulladékgyűjtést a pécsiek által kedvelt parkban. A szombati munkálatok során alig két óra leforgása alatt a harminc-negyven fős csapat három köbméternyi eldobált hulladékot szedett össze; háztartási szemét mellett építkezésről, vagy autóbontóból származó anyagok is voltak a konténerbe gyűjtött hulladék között. Mindezt egy alig kétszáz méter hosszú földút-szakaszon szedegették ki az erdőből, a bokrok tövéből.

Mint azt Mindum Károly, az egyesület alelnöke elmondta, a szervezetet azért hozták létre, s kötöttek együttműködési megállapodást a Holdinggal, mert azt szeretnék, hogy a városi cég egyeztessen a civilekkel a fontosabb beavatkozások előtt, illetve maguk is tenni szeretnének a parkért, ezért az egyesület vállalta a terület gondozásában való részvételt, így a mostani akción is ott voltak.

Kertváros országgyűlési képviselője, Kővári János szerint érezhető a civil társadalom megerősödése, az említett szervezet és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért egyesület mellett hasonló kezdeményezés formálódik immár a Ledinában is. Mint mondta, a játszóterek, közparkok kezelésére vannak jelentkezők, olyan szervezetek, akik programokat is szerveznének szűkebb környezetük ápolása mellett.

A Pécs Holding Zrt. részéről, Rácz Henriett kommunikációs referens elmondta, néhány éves szünet után indult el ismét a program, amelyet szeretnének hagyományossá tenni, s jövőre pedig az ideinél nagyobb szabású akciót szervezni a városban. Mint mondta, szükség van a szemléletformálásra, hiszen ugyan ma már jóval kevesebb a szemét a közterületeken, de az illegálisan lerakott hulladékgócok száma alig-alig csökken.

A „Clean Up the World” világnapot az ENSZ-UNEP védnöksége alatt 1993 óta szervezik meg helyi közösségek. Az adott év szeptemberének harmadik hétvégéjére eső program 120 ország 35 millió önkéntesét mozgatja meg.