Ajándék a bányászoknak

Hatalmas öröm kikerülni a föld alól

Visszamenőleg is megkapják eredeti nyugdíjukat azok a bányászok, akik a rokkantsági felülvizsgálat miatt elveszítették azt – erről döntött a kormány a napokban. Baranyában csaknem félszázan, az országban pedig csaknem 2800-an jártak így.

hirdetés

Idén januártól 120-130 ezer forintos rokkantnyugdíj helyett rehabilitációs járadékot kaptak azok a volt bányászok, akik negyven százalékos munkaképesség csökkenést szenvedtek el. Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy hiába rehabilitálják a bányászokat, nincs munkahelyük, ahova visszamehetnének. Az országgyűlési képviselő érvelését Budapesten meghallották, majd el is kezdték a tárgyalásokat.

Ennek eredményeként visszakapják azt a juttatást, amit elvettek tőlük. Visszamenőleges hatállyal, teljes mértékben megfizetik eredeti nyugdíjukat, az özvegyi nyugdíjat megkétszerezik, valamint szén- és áramkedvezményt is lesz.

Hoppál Péter elmondta: a bányászszervezetek becslése szerint országosan több ezer korábbi társuk juttatásait érinti a változás. Baranya megyében közvetve 30-40 ember érezheti a pénztárcáján.

Mint ismert, a rokkantellátások felülvizsgálatakor számos egykori bányász elveszítette a nyugdíjjogosultságát. Akik még nem töltötték be az 57. életévüket, s az orvosok munkára alkalmasnak találták őket, csak alacsonyabb összegű rehabilitációs ellátásra voltak jogosultak. Az érintettek közül sokan fordultak panaszukkal a képviselőkhöz és a minisztériumhoz is.

[frame]Magyarországának kétszer, háromszor akkora a rokkantellátottainak száma, mint Csehországnak. Az állam 700 ezer ellátottat tart számon, ebből 190 ezren a legalacsonyabb fokozatba tartoznak. [/frame]

 

  • Papp Károly//volt bányász//

    Nem igazazán értem,hogy amig dolgoztam járt az áramkedveszmény,de ahogy eljöttem nyugdíjba az EON azinnal megvonta ezt a kedvezményt és hiába reklamáltam úgy tájékoztattak hogy ez már nem jár.
    Helyesbítek eggyáltalán nem értem miért?,