Petíciót is indítottak, hogy a kormány adjon valós válaszokat követeléseikre.

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók már szervezik január 31-i figyelmeztető sztrájkjukat, amit március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet közösen szervezi a sztrájkot, mert szerintük, a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány – írja közleményük alapján a 24.hu.

A szervezetek kérnek minden szülőt, kollégát, diákot, magyar állampolgárt, hogy segítse tiltakozó akciójukat: petíciót is indítottak, hogy a kormány adjon valós válaszokat követeléseikre, „mert minden magyar állampolgárt és a gyermekeket is közvetlenül fenyeget az, ami ma az oktatásban történik”.

Mint írták, jelezni kell a döntéshozóknak, „elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!”

Emlékeztettek rá, a pedagógusok bére a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoz, a feltételek egyre tragikusabbak, „a kormány szinte csak gyermekmegőrző helyként tekint az állami oktatásra”. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett a túlórákat sem fizetik ki, a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák – írják.

A szakszervezetek szerint meg kell állítani ezt az ámokfutást, mert egyébként az egyszeri állampolgárnak a jövőben csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető az olyan oktatás, amivel gyermeke lehetőséghez juthat.

A petíciót néhány óra alatt több mint 4800-an írták alá.