Akár két évet is várni kell egy szemműtétre Pécsett

Pécsett havi 150 szürkehályogműtétre van anyagi fedezet, az előjegyzés jelenleg 2013 tavaszáig tart – adta hírül a Magyar Rádió Napközben című műsora.

hirdetés

Akár két évet is várni kell a szürkehályogműtétre, mindez pedig további látásromláshoz vezethet – erősítette meg a Kossuth Rádióban a Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának intézetvezető professzora, Dr. Bíró Zsolt.

A családtagok gyakran úgy vezetik be az osztályra a beteget, hogy gyakorlatilag már vak – fogalmazott. A professzor elmondta: Pécsett havi 150 műtétre van anyagi fedezet, az előjegyzés jelenleg 2013 tavaszáig tart. Éppen ezért már a panaszok kezdetekor érdemes orvoshoz fordulni, ráadásul a műtét a korai stádiumban könnyebben elvégezhető, és a beteg gyorsabban épül fel – tette hozzá.

A szürkehályog miatt főként a hatvan éven túliak szenvednek, évente 60-65 ezer emberen végeznek műtétet. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgató-helyettese a Napközben műsorában felhívta a figyelmet a zöld- és a szürkehályog közötti különbségre. Az előbbi esetben a szemnyomással van baj, ez a betegség alattomos, hiszen nem fáj. A látótér beszűkül, csupán centrális látótér marad, a folyamat pedig visszafordíthatatlan – magyarázta. A szürkehályog ugyanakkor a szemlencse elszürkülését jelenti, a betegség jó operálható. A kialakulás esélyét a dohányzás, örökletes tényezők, a nem megfelelő táplálkozás is növelheti, csakúgy mint a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők alkalmazása.

A szakember felhívta a figyelmet: az európai demográfiai változások miatt látható, hogy a társadalom öregedésével növekedni fog a szemorvosok leterheltsége. Magyarországon a szakembergárda rendelkezésre áll, a műtétek számát azonban növelni kellene, a finanszírozáson változtatni szükséges – hangsúlyozta. A szürkehályogműtét ugyan nem életmentő beavatkozás, azonban nemcsak az életminőséget befolyásolja. Egy rosszul látó ember – elég csak az autóvezetésre gondolni – mások életére is veszélyes lehet – mutatott rá Nagy Zoltán Zsolt.

Forrás: Magyar Rádió