Állami százmilliókat kaphat Pécs

Több százmillió forintos támogatást kaphat az önkormányzat a központi költségvetésből, amennyiben befogadják pályázatát. Az állam rendelkezésére áll egy 25 milliárdos keret, amellyel az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő településeket támogatja.

hirdetés

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok önállóságuk és működőképességük megőrzése érdekében folyamodhatnak támogatásért az általuk ellátott feladatok működtetéséhez kapcsolódó hiány miatt.

Mint azt Szebellédi István, az önkormányzat igazságügyi könyvszakértője lapunknak elmondta, a városunkban eddig meghozott konszolidációs intézkedéseknek hála, most először nyílik lehetősége Pécsnek, hogy pályázzon az állami támogatásra. Utalt ugyanis rá, hogy az elmúlt két évben igyekezett az önkormányzat mindent megtenni bevételei növeléséért és kiadásai csökkentéséért. Az állam pedig éppen az ezzel kapcsolatos feltételeknek megfelelő településeken akar segíteni a pályázattal.

Idén összesen közel 25 milliárd forintot különítettek el e célra, Pécs pedig jó eséllyel pályázhat egy 200 és 400 millió forint közötti összegre, mondta Szebellédi. Ha elnyeri Pécs a forrást, azt szabadon felhasználhatja, ám a könyvszakértő szerint elsősorban a hiányt csökkentené belőle az önkormányzat.

Mint ismert ugyanis, a negyvenmilliárdos költségvetéssel gazdálkodó Pécs a költségvetés tervezésekor is 1,9 milliárdos hiánnyal számolt. Ezt az összeget – amennyiben nem keletkeznek az év során további megtakarítások vagy nem várt bevételek – a város folyószámla-hitelkeretéből kellene állni. Az állami segítség éppen ezért Pécs hitelkeretét is kímélné valamelyest.

Szebellédi István kérdésünkre elmondta még: az év hátralévő részében a város igyekszik mindent megtenni tervezett bevételei eléréséért, hogy a hiány minél kisebb legyen. Ezzel kapcsolatban – amennyiben vagy az adókból tervezett 10 milliárd vagy az ingatlan-értékesítésekből remélt kétmilliárd forint veszélybe kerülne – még várhatók olyan intézkedések, amelyek a hiánycélok elérését szolgálják. Szerinte a kiadások további faragásáért kell elsősorban mindent megtennie Pécsnek, azaz a lehető legtakarékosabban kell működtetni a várost.