A Komlói Járásbíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte azt a komlói nőt, aki hagyta szenvedni kutyáját és annak kölykeit.

hirdetés

A vádlott komlói nő gazdája volt egy kétéves kistermetű keverék szuka kutyának. A kutya 2017 augusztusában három kölyköt ellett, majd néhány nappal később az anyát egy kóbor kutya megharapta a jobb combja tövénél és a bal mellső lába több részén, ezért testén mély roncsolt sebek keletkeztek.

A vádlott másnap állatorvost hívott a kutyához, aki megállapította, hogy a kutya sérüléseit csak rendelői körülmények között tudja megfelelően ellátni, azonban a vádlott a tájékoztatás ellenére nem akarta bevinni a kutyát, ezért az állatorvos helyben látta el, majd felszólította a vádlottat, hogy a későbbiekben fertőtlenítsék, kezeljék a sebét, hogy az ne fertőződjön el. A vádlott ezt nem tette meg, a kutya sebéből adódóan fertőzéses, gyulladásos állapot alakult ki, sebeit légylárvák lepték el, aminek a következtében kiskutyáit sem tudta ellátni.

A vádlott az anyát a kiskutyáktól külön is választotta. A kiskutyáknál kihűléses, tápanyag és folyadékhiányos állapot, kiszáradás alakult ki, testüket légylárvák lepték el.

Rendőrségi szemle során az állatokat a rendőrség lefoglalta és a Komlói Állatvédő Egyesület gondozásában helyezte el. Ellátás nélkül az anya kutya legyengült állapotára és sérüléseire figyelemmel 5-7, a kölykök a teljes táplálékmegvonás következtében 1-1,5 nap alatt elpusztultak volna.

A gyógykezelés ellenére, a kialakult súlyos állapota miatt a szuka és egy kölyökkutya augusztus végén elpusztult, a másik két kölyök az állatorvosi segítségnek és a jó tartási körülményeknek köszönhetően megfelelő állapotba kerültek.

A Komlói Járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottat 3 rendbeli állatkínzás bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Hirdetés