Lecserélik a fedlapokat a tettyések

A kiemelkedően forgalmas pécsi utakon a csatornafedlapokat is megviseli a terhelés. A Tettye Forrásház Zrt. az elkövetkező két hétben huszonöt helyen épít be új típusú csatornaöntvényeket olyan technológiát alkalmazva, amely a hagyományosnál jóval tovább bírja a megpróbáltatásokat.

hirdetés

A legsürgetőbb problémás helyekre koncentrálva, első ütemben a város huszonöt pontján újítja meg az elhasználódott csatornafedlapokat áprilisban a Tettye Forrásház Zrt. A napi szinten több ezer személyautó és nehéz jármű terhelését elviselő eszközök számos helyen megsüllyedtek, megtöredezett körülöttük az útburkolat, vagy maga a fedlap sérült, ezek károkat okozhatnak a járművekben, de a kilazult elemek kerülgetése is problémát jelent a közlekedésben.

A szolgáltató az utak kezelőjével, a BIOKOM Kft.-vel egyeztetve választotta ki azokat a helyszíneket, ahol lecserélik a szennyvízaknák záró elemeit. Az összesen kilenc utat érintő, öt millió forint értékű beruházás során új, korszerű beépítési eljárást alkalmaznak, amely hosszabb, akár 10-15 éves élettartamot is biztosít. Az új, zajmentes, szintezhető fedlapok pontosan az út felszínének szintjébe állíthatóak, akár lejtős felülethez is igazíthatóak. Mivel a beépítés lényegesen kisebb munkát és munkagödröt igényel, a szükséges útjavítás ideje is lerövidül, elmaradnak a hetekig húzódó sávlezárások. Két-három nap után újra át lehet adni a forgalomnak az útszakaszokat.
Az önszintező fedlapok Budapesten már sikerrel vizsgáztak, ott a kedvező tapasztalatok miatt 2004 óta már kizárólag ilyen elemeket építenek be.

Tolvajok is tizedelik

Pécsett jelenleg mintegy 350 beavatkozást igénylő fedlap van, ennek harmada már megérett a cserére. A szolgáltatónak azonban a rendszeres lopások is sok munkát adnak: a tavalyi évben hetven fedlapot loptak el, idén már az első hónapokban több mint harminc tűnt el a pécsi utcákról. Ezeket a hulladékvasként eladott öntvényeket is a felújításra fordítható keretből tudják pótolni, ami szűkíti a valós műszaki igények kielégítésére, az utakon elhasználódott elemek cseréjére felhasználható forrást.

A cserék ütemterve Útburkolatbontás
tervezett időpontja
Jurisics M. u. ápr. 16., 23., 24.
Damjanich u. ápr. 16.
Klimó u. ápr. 16., 23.
Veress Endre u. ápr. 17.
Fülemüle u. ápr. 17.
Hunyadi u. ápr. 23.
Hungária út ápr. 23., 27.
Rákóczi út ápr. 23., 27.
Édesanyák útja – Nyár u. ápr. 27.

A Tettye Forrásház Zrt. köszöni a közlekedők türelmét!

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.