Álljunk ki közös értékeinkért, mondjunk igent a jövőre!

Az idősekre építkezünk

„Idén úgy ünnepelhetjük államalapításunk 1017. évét, hogy Európa káoszának kellős közepén Magyarország erős ország, mi, magyarok pedig erős nemzet vagyunk. Hosszú, következetes építkezés, a magyarok munkája és az új nemzetpolitika eredménye ez, amelynek gyümölcse a következő időszak jutalma lehet” – mondta a magyar államalapítás ünnepének alkalmából dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Torontói Magyar Ház megemlékezésén. Az eseményen a kanadai magyar közösség érdekében végzett munkájáért Varga István az Arany Érdemkereszt Polgári Fokozatát vehette át.

hirdetés

Varga István a magyar kultúra, hagyományok ápolásáért, megőrzéséért és a torontói magyar közösségben, a Torontói Szent Erzsébet Katolikus közösségben, valamint a Kanadai Magyar Kultúrközpontban végzett, több évtizedes, odaadó és önzetlen munkájáért részesült a kitüntetésben.

Az államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: Géza fejedelem és Szent István király ezer esztendeje a nyugati kereszténység útját választotta, amely egyszerre jelentette a fejlődést, de a függetlenséget is. Az elmúlt néhány évben Magyarország ismét válaszút elé érkezett: alkalmazkodunk-e a ránk erőszakolni kívánt politikai kultúrához, vagy szövetségeseket szerzünk, és megvédjük saját értékrendünket és kultúránkat. A mai magyar kormány az utóbbi mellett tette le voksát, élenjáróvá válva ezzel Európában.

Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely megvédi nemzetét, annak identitását, kultúráját, országa erejét és függetlenségét – jelentette ki Hoppál Péter. A következő évek Magyarországon arról szólnak, folytatódik-e a fejlődés és a következetes önvédelem politikája, ahol minden magyar ember élvezheti a magyar állam nyújtotta biztonságot és támogatást, vagy elszabadulnak a rombolást elősegítő erők, és hosszútávon elveszejtjük kultúránkat, keresztény identitásunkat – fogalmazott.

„Álljunk ki közös értékeinkért, merítsünk erőt a Kárpát-medencei és diaszpóra-magyarok összefogásából, mondjunk igent a gyermekekre, a megmaradásra, a jövőre, a magyar anyanyelvre és kulturális, keresztény identitásunkra!” – zárta beszédét az államtitkár.