Akik szabadidejüket áldozzák a belvárosért

Nincsenek elegen, s legtöbbször saját pénzükön biztosítják a járőrözéseket, mégis igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni a belvárosban szolgáló polgárőrök. Volt példa arra, hogy segítségükkel csípett fülön a rendőrség rongálókat, fémtolvajokat. Az egyesület minden érdeklődőt vár, aki elhivatott a város őrzésében.

hirdetés

Mint arról az utóbbi időben egyre gyakrabban vagyunk kénytelenek beszámolni, városszerte, s főként a városközpontban folyamatosan növekszik az érthetetlen rongálások, fémlopások száma. A rongálók nem kímélik a padokat, kukákat, s sokszor a frissen felújított köztereket hagyják helyben. A városközpontban legutóbb az okozta a legnagyobb felháborodást, hogy ismeretlenek az Ókeresztény Mauzóleum bronz korlátjának egy tizenöt méter hosszú darabját vitték el.

A belvárosban szolgálatot teljesítő polgárőr egyesület is igyekszik mindent megtenni a városközpontot sújtó vandalizmus ellen – mondja Balogh István, az egyesület elnöke lapunknak. Mint azt az elnök elmondta, több esetben előfordult már, hogy ők riasztották a rendőrséget is, vagy hogy segítségükkel sikerült elfogni a garázda elemeket.

A Pécs Belvárosi Polgárőr Egyesület lassan tíz esztendeje alakult meg azzal a törekvéssel, hogy figyelő-jelző szolgálattal segítse a központi rendőrőrs munkáját. Ezen idő alatt közel százezer órát töltött járőrözéssel a csapat, amely folyamatosan rotálódó tagokkal 20-30 járőrt számlál. Néhány évvel ezelőtt szolgálati autót is szereztek céljaikhoz, így már gyors járőrözésre is képesek.

Balogh István elmondta, mivel elegen nincsenek, így minden egyes éjszaka nem tudják járni a közterületeket. „Általában heti három alkalommal teljesítünk szolgálatot egy-egy párral este nyolc órától éjjel kettőig. Sokszor a rendőrökkel is együtt járőrözünk, ekkor vagy tizenkét órán át dolgozik egyik tagunk, vagy ketten megosztják ezt” – így az elnök.

Mint megtudtuk, az utóbbi időszakban a korábbiakhoz képest egyre kevesebb pénz áramlik a szervezethez, ami azt vonja maga után, hogy olykor saját zsebükbe is bele kell nyúlniuk a tagoknak. A szervezet elnöke elmondta, a pécsi polgárőr szervezetek bármilyen felajánlásnak örülnének, legyen szó benzinről, az elemlámpákba való elemekről vagy éppen fényvisszaverő mellényekről.

A jelentkezőket is folyamatosan várják, így a 30/216-9590-es számon közvetlenül az elnökhöz lehet fordulni az elszántabb belvárosiaknak. Akik a város más részén élnek, a megyei szervezet az illetékes egyesülethez irányít bárkit. A Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége a 72/227-827-es számon érhetők el.