Aquapark: pécsiek tízezrei használnák

A környékbeli élményfürdők vendégeinek felét a megyeszékhelyről érkezők adják, így józan paraszti ésszel sem lenne ördögtől való ötlet hasonló létesítményt létrehozni a városban. Egy német befektető februárban érkezik Pécsre e céllal.

hirdetés

Havonta több ezer pécsi kel útra, hogy a nap végén, de leginkább szombatonként, vasárnaponként felkeresse az egyik környékbeli élményfürdőt néhány órás lazításra. A kínzó hiány, hogy Pécsett nincs egy épkézláb ilyen létesítmény, leginkább Szigetvár, Siklós, Sikonda, nyaranta pedig Orfű malmára hajtja a vizet.

A környékbeli fürdők beszámolói szerint a vendégek fele érkezik a megyeszékhelyről, hogy egy rövid kocsikázás után a helyi létesítményben pihenje ki a hét fáradalmait, vagy töltse kellemesen szabadnapjait. Pókos Jolán, a szigetvári fürdő gazdasági igazgatója konkrét adatokat is tudott mondani. Mint fogalmazott, szezonon kívül, a hideg évszakokban 4-5 ezer pécsi látogat havonta Szigetvárra, míg nyaranta egy-egy hétvégén is ezrek ejtőzhetnek a medencék partján Pécsről.

A fürdők gazdasági szakemberei kerek perec el is ismerték lapunknak: a pécsiek nélkül komoly nehézséget okozna számukra a létesítmények üzemeltetése; éppen ezért marketing-tevékenységüket is a megyeszékhelyen hangsúlyozzák.

Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: februárban ülhet tárgyalóasztalhoz a vagyonkezelő egy német befektetővel, amely éppen egy pécsi létesítmény felépítése iránt érdeklődött az elmúlt évben. A SAB AG.

Barna Béla, a pécsi vagyonkezelő első embere azt mondta, már többször igyekeztek részletekbe menően tárgyalni a külföldi cég képviselőivel, ám mindeddig egy németországi projekt kötötte le erőforrásaikat. Februárban azonban a vezérigazgató szerint már arról kell tárgyalni, hogy a SAB AG-nek mije van még a szándékon kívül, azaz hogy konkrétan rendelkezésükre állnak-e a források, melyik félnek milyen feladatai, terhei és szerepe lesz.

Azt firtató kérdésünkre, hogy valóban szükség van-e rá, s ha igen, mekkora aquapark kellene Pécsnek, Barna Béla azt mondta: a város semmiképpen és semmilyen tekintetben nem szeretne részt vállalni egy fenntarthatatlan beruházásban.

Elmondta: a környékbeli fürdőkbe látogató pécsiek helyben tartásával nyilvánvaló, hogy jelentős vendégköre lenne egy pécsi beruházásnak, ezek azonban szerinte „egyelőre érzések”. Úgy véli, egy leendő beruházónak részletesen meg kell vizsgálnia, milyen attrakciókra, hol és mennyiért van igény a megyeszékhelyen; nyilvánvalóan csak az összetett felmérések, elemzések birtokában érdemes elindulni a fejlesztéssel.

Egy azonban Barna Béla szavaiból mindenesetre kiderült: a mai turisztikai tendenciák azt mutatják, hogy pusztán a kultúra, egy történelmi város vonzereje – legyen szó a Zsolnay-negyedről és a hangversenyteremről is – felértékelődik, ha egyéb szolgáltatások, így például egy valamirevaló élményfürdő is rendelkezésre állnak a célhelyen.

Tavaly kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy városunkban egy 5-6 milliárd forintos, élményfürdő funkciókkal kiegészített aquapark létesítését és üzemeltetését tervezi. Ezt követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere és a cég igazgatótanácsának elnöke, Wolfram Wäscher szándéknyilatkozatot írtak alá. A város vállalta, hogy segíti majd a beruházást, az igényeknek megfelelően módosítja az építési szabályzatot, s elősegíti a szükséges terület megszerzését.

Pénzbeli kötelezettségvállalást azonban nem jelentett mindez Pécs számára.