Pécsről indult az az országos turné, amiben Arany János műveit zenésítik meg. A balladáiról és fordításairól ismert költőt a mai generáció segítség nélkül már egyre nehezebben érti meg, pedig Arany olyan üzeneteket közvetített, ami a magyarságról szól – hangsúlyozta köszöntő beszédében Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

hirdetés

Tavaly a költő születésének 200-ik évfordulóján egész éves megemlékezést indított a kormányzat. Ennek az ünnepségsorozatnak a tiszteletbeli elnöke és az Arany-év Emlékbizottság vezetője a köztársasági elnök volt – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár az Arany 200 előadás pécsi bemutatója előtt.

– Ahogy minden megemlékezés célja, a saját múltbéli eredőnkre történő visszatekintés, úgy az Arany János tiszteletére rendezett egész éves programsorozat jóval túlmutatott a költő és az ember bemutatásán – hangsúlyozta Hoppál Péter.

A zene nyelvén személyesítették meg Arany János műveit

Ennek egyik hozománya az az előadás, amit a magyar kultúra napján, azaz január 22-én Pécsről indítottak el. Az Arany 200 előadás a jazz és a klasszikus zene, valamint a kortárs táncon keresztül dolgozza fel a költő műveit, munkásságát. Egy 12 tagú nagyzenekar, 2 színművész, és 2 balett-táncművész közreműködésével jön létre. A hangszeres kiosztásban a klasszikus zenei hangzás és a mai populáris filmzenei hatások egyaránt érvényesülnek. A zongora, nagybőgő, dob mellett vonósnégyes és dallamjátszó ütőhangszerek (üstdobok, vibrafon, marimba, csőharangjáték) szólalnak meg. Az előadáson dobokon játszik Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a mű szerzője, és közreműködik Borbély Mihály Kossuth-díjas művész, aki tárogatón és csángó furulyán játszik.

Az Arany 200 országos lemezbemutató koncert Magyarország Köztársasági Elnöke által vezetett Arany-év Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.