Árfolyamgát: a hajunk hullhat ki a végére

Hiába nyújt kedvező lehetőségeket az árfolyamgát rendszere a devizahiteleseknek, az áprilistól a közalkalmazottak, ma pedig már mindenki számára nyitott lehetőség igénybevétele hosszas ügyintézéshez, a bankba való többszöri kilincseléshez is vezethet a pénzügyi szervezetek felkészületlensége miatt.

hirdetés

Devizahiteles ügyfeleik tömegeire kellett felkészülniük a pénzügyi szolgáltatóknak, amikor a bankszövetség megállapodott a kormánnyal az árfolyamgát új rendszerének bevezetéséről. A tanulás azonban több olvasónk tapasztalatai szerint sem mehetett zökkenőmentesen, hiszen az ügyintézés a lapunkat megkeresők szerint lassú, körülményes. Emellett arról számoltak be, hogy tucatnyi alkalommal, mindig más-más – a banki ügyintézők miatt bekövetkezett – probléma, hiányosság miatt kellett visszatérniük a fiókba.

Mint ismert, az „Árfolyamgát II.” segítségével a svájci frank alapú jelzáloghitelesek 180, az euró alapú 250, a jen alapú kölcsönnel rendelkezők 2,5 forinton törleszthetnek maximum 5 évig, de legkésőbb 2017. június 30-ig. Akik belépnek a rendszerbe, azoknál az aktuális és rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbözetéből a tőkét egy forintszámlán gyűjtik. A gyűjtőszámlán halmozódó összeg visszafizetését az árfolyamgát lejártával kell megkezdeni, míg a kamatrészt az állam és a bankok átvállalják.

A Pécsen, az Apáca utca 15. alatt (telefon: 72/211-399) ingyenes szolgáltatást nyújtó irodát működtető Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat sajtóreferense lapunknak nyilatkozva nem lepődött meg olvasóink tapasztalatain. Morvai Gábor elmondta: az árfolyamgát nemrégiben indult, ezért könnyen lehet, hogy egyes banki alkalmazottak felkészületlensége miatt elcsúsznak az ügyek.

Hozzátette azonban: a banknak hatvan napot ad a törvény az ügyintézési határidőre, s a szerződés megkötésétől számítva ismét két hónapot kell várni, hogy a már a csökkentett törlesztőrészleteit fizethesse az ügyfél. Morvai Gábor szerint mivel kellően hosszú határidőt kaptak a bankok, érthetően nem sietnek az ügyfelek ügyleteivel, amelyekből profitjuk ráadásul nem is, csak ráfordításuk származik.

Úgy véli, érdemes pontosan tájékozódnia az ügyfélnek mind az árfolyamgát rendszeréről, mind a szükséges dokumentumokról az ingyenes pécsi irodában. Az is előfordulhat ugyanis, hogy valaki azon kevesek közé tartozik, akiknek nem éri meg élni a lehetőséggel.

Ha ugyanis közel a futamidő vége, már nem biztos, hogy megéri váltani. Tapasztalatai szerint aki előtt még 5-10 éves törlesztési időszak áll, mindenképpen érdemes váltania. Akiknek a fizetés nem okoz problémát, a csökkentett törlesztők miatt megmaradó pénzüket is érdemes befektetniük például lakás-takarékpénztárba; ez utóbbihoz még állami támogatás is jár.