Árváltozások: lesz, ami nő, lesz ami nem

A buszozás, a temetkezés és a távhő díjai vélhetően nem emelkednek Pécsen januártól, de a gáz és a villanyáram díja valószínűleg felmegy, míg a víz- és csatornadíjak, valamint a szemétszállítás tarifája egyelőre bizonytalan – értesült lapunk a szolgáltatóktól.

hirdetés

Az év végéhez közeledve arra voltunk kíváncsiak, hogy januártól kell-e, s ha igen milyen mértékű áremelésekre készülni a szolgáltatások területén. Mint ismert, a pécsi közgyűlés a helyi adókat már korábban megváltoztatta, így az eddigieknél valamivel többet kell fizetni közteherként januártól. Ugyanígy az általános forgalmi adó megemelése is kihat majd jövőre az árakra.

A közüzemi szolgáltatások területén jó hír, hogy az állam „befagyasztotta” a távfűtés díjait egészen áprilisig, így januártól semmiképpen sem kell emelésre készülni e téren. Azt követően pedig a kormány az önkormányzat jogosítványát magához véve maga határozza meg a díjakat.

Pécsett a buszközlekedési díjak sem drágulnak januártól, igaz, egy komolyabb emelés már történt ősszel; további emelésre ezzel együtt nem kell számítani, mondta lapunknak Bárdossi Mariann, a Pécsi Közlekedési Zrt. sajtószóvivője. A cég egyébként októbertől átlagosan 19 százalékos emelést hajtott végre arra hivatkozva, hogy a viteldíjak évek óta nem követték az inflációt és az emelkedő üzemanyagárakat.

Mint azt Márfy Miklós a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, a temetkezés költségei jövőre sem változnak,  nem is javasoltak emelést az ármegállapító hatóságnak, azaz a pécsi önkormányzatnak.

Könnyen lehet azonban, hogy a szemétszállítási díjak magasabbak lesznek 2012-ben. A Biokom Kft. már megkereste az önkormányzatot azzal, hogy a cég stabil működéséhez tarifaemelésre van szükség. A kérdésben várhatóan a december közepén ülésező közgyűlés hoz döntést, így egyelőre nem tudni, milyen mértékű lesz – ha egyáltalán erre sor kerül – tarifaemelés.

A villanyáram és a lakossági földgáz árát megállapító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy emelkednek-e jövőre a díjak. A kormány legutolsó előrejelzése szerint az energiaárak legfeljebb az átlagos infláció mértékével egyezően emelkednek majd. Ez pedig legfeljebb négy-öt százalékos drágulást jelenthet januártól.

A vízszolgáltatás díjait nemsokára szintén az állam határozhatja meg, hiszen az országgyűlés hamarosan dönthet a víziközmű-szolgáltatást szabályozó törvényről. Mint azt Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivője elmondta, a szabályozás, amelyre 15 éve vár a szakma, alapvető elveket rögzít és megváltoztathatja a víz- és csatornadíjképzést. Mint mondta, a Tettye Forrásház Zrt. felkészült a változásokra – „az elmúlt két évben sokat tett és a jövőben is sokat tesz annak érdekében, hogy csökkentse működési költségeit, és amennyiben a vízdíj változni fog, csakis a szükséges mértékben módosuljon, ezzel a lehető legkevesebb teher háruljon a pécsiekre” – így a szóvivő.

A távközlési szolgáltatók azonban már jelezték: az áfaemelést érvényesítik díjaikban, így a havi díjak több száz forinttal emelkedhetnek, s a percdíjak is több forinttal mehetnek feljebb számlacsomagtól függően.