Atomtemető: népszavazást akar az LMP

Az LMP népszavazás kiírását kezdeményezi a Boda térségébe tervezett atomtemető létesítésével kapcsolatban, ezért törvényjavaslatot nyújtott be – jelentette be a párt társelnöke csütörtökön Pécsen.

hirdetés

Szél Bernadett Keresztes László Lóránttal, az LMP pécsi önkormányzati képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt minderről a baranyai megyeszékhelyen. A tájékoztatón mindketten utaltak Orbán Viktor miniszterelnök áprilisi, Pécsen tett kijelentésére a Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tárolójával kapcsolatban. A kormányfő kijelentette: “a pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni, az lesz, amit a pécsi és Pécs környéki emberek akarnak”.

Szél Bernadett az LMP által benyújtott törvényjavaslatról szólva elmondta, annak elfogadásával egy tervezett atomtemető ötven kilométeres körzetében népszavazást kellene tartani, vagy ha ez eredménytelen lenne, a települési képviselő-testületeknek kellene hozzájárulniuk a beruházáshoz.

Keresztes László Lóránt az atomhulladék-tároló beruházásának és tervezésének átláthatatlansága miatt emelte fel szavát, ezért, mondta, elengedhetetlen az emberek tájékoztatása is a jövőben.

Hozzátette: amennyiben a törvényjavaslat nem kerül a parlament elé, vagy azt nem fogadja el a többség, nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazást kezdeményez az LMP Pécsen, amelynek határa a tervezett atomtemető helyszínétől nyolc kilométerre húzódik légvonalban.

[box title=”DK vs.LMP” box_color=”#911c2a”]A tájékoztatóra beült Kunszt Márta, a Gyurcsány-féle DK pécsi képviselője is, aki megjegyezte: ők már kezdeményeztek népszavazást, de az nem kapott zöld utat. Keresztes László Lóránt viszont sérelmezte, hogy a párt az ő kezdeményezésüket próbálta átvenni. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc képviselősége idején került képbe Boda, a volt kormányfő pedig nem is ellenzi az atomhulladék-tárolót.[/box]