Átvágják a nyári gátat Bátán

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap délelőtt elkezdte a Báta határában található régi vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gát átvágását. A beavatkozás hatására a belterületi részekről hamarabb kivezethető a víz, felgyorsítva az apadást, lerövidítve ezzel a védekezés időtartamát – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap az MTI-vel.

hirdetés

Az OMIT közleménye szerint a bátai önkormányzati nyári gát már a Duna másodfokú vízállásait sem képes kizárni. A mostani, harmadfokot meghaladó árhullám a teljes gemenci területet feltöltve érkezett a település belterülete felé. A nyári gát mögötti területekről a Duna főmedrében történő apadáshoz képest jóval kisebb ütemben tud csak visszajutni a folyóba.

Mint írták, a kiépített ideiglenes belterületi védmű átázása megkezdődött, ezért célszerű a nyári gát és az önkormányzati védmű közé betorlódott vízmennyiséget mihamarabb visszavezetni a Dunába. Az átvágás Báta belterülete, valamint a gemenci vadállomány védelmét is szolgálja. A beavatkozás hatására szárazak lesznek a vadmentő dombok, ahol az állatok megpihenhetnek és élelemhez jutnak.

Az OMIT kitért arra is, hogy azért csak most vágják át a nyári gátat, mert a Duna főmedrének vízszintje mostanra vált alacsonyabbá a másodrendű védvonalak közé beszorult víz szintjéhez képest, ezzel az ideiglenes védművek biztonsága tovább növekszik.

Az átvágással a bajai vízmércén tapasztalható apadással azonos ütemű vízszintcsökkenést lehet elérni – tették hozzá.

Az OMIT legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg csaknem 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Rendkívüli a védekezés mintegy 539 kilométeren a Dunán, Rajkától a déli országhatárig, az állami védvonalakon.

Vasárnap délben Nagybajcson 481 centiméteres vízszintet mértek, ami több mint 4 méterrel alacsonyabb az egy héttel ezelőtti rekordszintnél. Komáromban 483, Esztergomban 482 centiméteres a Duna vízállása.

Budapesten legutóbb 596 centiméteres vízállást mértek, ami csaknem 3 méterrel marad el a múlt heti rekordtól.
Pakson vasárnap délben 712 centit mértek, ami csaknem két méteres apadást jelent. Baján legutóbb 911, Mohácson pedig 921 centiméteres volt a Duna vízszintje.