Autót szemétdíjért cserébe?

2013. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedi be a hulladékgazdálkodási díjhátralékot. A szolgáltatóknak először fel kell szólítaniuk a hátralék befizetésére a tartozókat, ha ez eredménytelen marad, akkor kezdeményezhetik a tízezer forintot meghaladó hátralék behajtását az adóhivatalnál.

hirdetés

Az adóhivatal végrehajtási eljárásban szedi be a hátralékot és idén már ötezer forint végrehajtási költségátalányt is ki kell szabnia. A NAV elsődlegesen a jövedelemből tiltja le az összeget, a munkahellyel, illetve nyugdíjjal nem rendelkezőknél hatósági átutalási megbízást (inkasszó) bocsát ki. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, következő lépésként az adós gépkocsiját foglalja le a hivatal, ami további ötezer forint végrehajtási költséggel is jár.

Ha például a hulladékszállítást végző szolgáltató 15 ezer forint díjhátralék beszedését kezdeményezi, az adósnak a végrehajtáskor 15.000 forint díjhátralékot és ötezer forint végrehajtási költségátalányt, azaz húszezer forintot kell fizetnie. Ha azonban az adósnak nincs rendszeres jövedelme és az inkasszó sem vezet eredményre, de a gépjárművét lefoglalják, akkor 15 ezer forint díjhátralékot, 5.000 forint végrehajtási költségátalányt és ötezer forint végrehajtási költséget, azaz 25 ezer forintot hajt be az adóhivatal.

Ezekben az esetekben nem a saját követelését érvényesíti a NAV, ezért a tartozást, vagy annak jogalapját nem vizsgálja. Amennyiben a tartozás összegét az adós vitatja, a szolgáltatóval kell egyeztetnie az adatokat és rendezni a vitát.