Az áfaemelést bírálja az MSZP

Az áfa felső kulcsának 27 százalékra emelését bírálta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP-s Józsa István, hangsúlyozva, hogy pártja az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését javasolja.

hirdetés

A parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: a magát az adócsökkentés kormányaként meghatározó Orbán-kabinet az Európai Unióban példátlanul magasra emeli a legfelső áfakulcsot. Ezt az MSZP elhibázott lépésnek tartja, mondván, hogy csökkenti a fogyasztást és növeli az inflációt. Az ellenzéki párt azt is kifogásolja, hogy a forgalmi adó emelése különösen sújtja a kiskeresetűeket.

Józsa István emlékeztetett arra, hogy az MSZP alternatív költségvetést készít, amelyben – a munkáltatói járulék csökkentése, az adójóváírás megtartása és az évi 5 millió forint feletti jövedelmek 32 százalékos megadóztatása mellett – az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését indítványozza. A szocialista politikus ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz adóintézkedései eddig az alacsony keresetűeket hozták hátrányos helyzetbe.

Szavai szerint javaslatuk egyszerűbb és átláthatóbb adórendszert alakítana ki, mint a nemzetgazdasági tárcáé, amely véleménye szerint rontaná az ország gazdasági kilátásait.