Az EU-elnökségért szerveztek játékot Pécsett

Szerdán volt az eredményhirdetése és díjátadója annak a játéknak, amely során 16 és 25 év közötti fiatalokat szólítottak meg. A cél az volt, hogy a játék közben a versenyzők minél több információt szerezzenek az Európai Unióról, valamint a magyar EU-elnökség munkájáról. Az országból több százan jelentkeztek, elért eredményeik alapján közülük tízen kaptak különböző elektronikai termékeket.

hirdetés

Tény, hogy Európa-szerte a fiatalok egyre kevésbé foglalkoznak közéleti kérdésekkel, illetve ők maguk sem vesznek részt kellő mértékben a civil társadalmat érintő ügyekben, a közéletben. Egyre általánosabb a politikai közöny, és ebben a fiatalság sajnos vezető szerepet játszik. Pedig az ifjúság nem különösképpen elégedett az őt körülvevő világgal. Gyakran fogalmaznak meg kritikát egyes kérdésekben, de nem tudják, hol és hogyan lehetne ezeken változtatni. Csak azt tudják, hogy a változásokra sürgősen sort kell keríteni, mert egyrészt a saját életükről, de az elkövetkező generációk jövőjéről is szó van. Ahhoz, hogy a politikusok – a hazánkat és az Európai Uniót is – érintő felelősségteljes döntéseket hozhassanak, az ifjúság szerepvállalásának is fokozottabban kellene érvényesülnie a közéletben.

Ezekért is indította el a pécsi székhelyű Egy Hajóban Alapítvány az „EU-click − Regelj, klikkelj a magyar EU-elnökség sikerességért” programot és játékot, amelynek az eredményhirdetése június 29-én volt. − Úgy gondoltuk, a fiatalok felé elsősorban olyan könnyed eszközzel érdemes nyitni, mint a játék − mondta dr. Tímár András, az alapítvány kurátora, aki hozzá tette: − Ezt a tudást reményeink szerint ezek a fiatalok tovább viszik, és életük során tudják majd hasznosítani.