Van megoldás

Az Összefogás Pécsért Egyesület a valódi megoldást javasolja hajléktalan ügyben. Közlemény.

hirdetés

“Az elmúlt héten a Közgyűlésen az Összefogás Pécsért Egyesület, valamint a többi párt: az LMP, a Jobbik, és az MSZP nem támogatták azt a javaslatot, amely Pécs városa egyes közterületeiről tiltotta volna ki a hajléktalanokat. Ezzel a problémát áttolva más városrészekbe, Kertvárosba, Uránvárosba, a Keleti városrészbe, vagy épp a Mecsekoldalba.

Az Összefogás Pécsért Egyesület nem vesz részt abban a politikai akcióban, ami félrevezeti az embereket, mintha ez megoldás lenne azokra a problémákra, hogy lepusztulnak a köztereink vagy nincs megfelelő közbiztonság, netán megoldaná emberek sorsát.A probléma létezik, a megoldás más.

Az önkormányzat már korábban jogi értelemben kezelte a problémát a tiltott közösségi magatartásokat összefoglaló önkormányzati rendelet megalkotásával, de nem tudott ennek mindmáig érvényt szerezni. A rendelet szerint ma sem lehet másokat zaklatni, köztereket nem rendeltetésüknek megfelelően használni, vagy épp megrongálni. A probléma abból adódik, hogy a közterület-felügyeletet ellátó szervezet nem áll a feladata magaslatán, s nem tartatja be az idevonatkozó rendeletünket.

De a tiltáson túl igazi megoldást az hozna, ha a hajléktalan ellátással foglalkozó szervezetekkel összefogva a hajléktalan embereket napközben munkára fognánk és éjszakára szálláshelyet is biztosítanának nekik, amit a munkabérükből megfizetnek. Akkor nem a köztereken aludnának, nem kéregetésből élnének, s értelmes célt találván nem alkoholizálnának.

Pécsett számos jó példa van már erre a Támasz Alapítványnál, vagy a Reménység Házánál, s más helyeken. Azt kell megszerveznünk, hogy a város teljes területén így kezeljük a hajléktalanságot. Ezért már a jövő hétre összehívjuk az ellátó szervezeteket és közrendet biztosító szervezeteket, hogy ebben az összefogásban megoldjuk ezt a problémát.” – áll az egyesület közleményében.