Bábszínházzá változik a Széchenyi tér

Mintegy negyven bábszínház, független társulat, oktatási intézmény és szakmai szervezet ünnepli március 21-én, szombaton a bábszínházi világnapot egyedi produkcióval. Üres üzlethelyiségeket, városi tereket vesznek birtokba és nyílt próbával is várják a közönséget a magyar nyelvű bábszínházak határon innen és túl. Többek között a pécsi Széchenyi téren is.

hirdetés

A Budapest Bábszínház kezdeményezésére 2014-ben a magyar nyelvű bábosok először ünnepelték közösen a bábszínházi világnapot. A siker arra ösztönözte a szervezőket, hogy 2015-ben újra szokatlan körülmények között, váratlan produkciókkal mutassák be a báb és a bábosok sokoldalúságát.

A rendezvény célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé váljon. A szervezők célja az is, hogy megismerjék a nézők azokat, akik évek, évtizedek óta a pályán vannak, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval is.

A bábosok ebben az évben is különleges programokkal készülnek: avatnak babajátszóteret, birtokba vesznek üres üzlethelyiségeket és városi tereket, buszoznak, bicikliznek, nyílt próbát tartanak, beállnak a cukrászda és a kocsma pultja mögé.

11:00 Széchenyi tér

„Bábos mesék – mesés bábosok” címmel a Bóbita Bábszínház bábjátékosai és bábstúdiójának hallgatói, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola drámatagozatos diákjai a közönséget játékba hívva, élőkép formában mutatják be Boka Gábor játékmesteri segítségével a nagy magyar és európai mesemondók mindenki által ismert történeteit.

16:00 Bóbita Bábszínház – János vitéz

Boka Gábor előadása után – amelyben szintén szerephez jut a nézősereg –a kézműves-bábkészítő teremben készíthetőek el a Bóbita előadásainak bábfigurái.