Balesetet szimuláltak az M6-os autópályán

Az M6/M60-as autópálya 2010. márciusi megnyitását megelőzően 2010. február 23-án került sor először nagyszabású, átfogó alagútbiztonsági gyakorlat megtartására. Az ismeretek felfrissítése és az üzemeltetési tapasztalatok megosztása érdekében, 2014. október 21-én újra teljes körű alagútbiztonsági gyakorlatot tartottak az M6-os autópálya Bátaszék és Véménd közötti szakaszán.

hirdetés

Az M6 autópálya alagútjait az Európai Unió világviszonylatban is élenjáró, legkorszerűbb alagútbiztonsági előírásainak megfelelően tervezték és építették. Az alkalmazott passzív és aktív biztonsági megoldások a balesetekhez vezető gépjárművezetői hibák kiküszöbölését, illetve rendkívüli esetben a közlekedők gyors kimentését szolgálják. Az említett rendszerek és helyzetek begyakorlása érdekében október 21-én a „C” jelű alagútban a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt., a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Rendőrség, a Mentőszolgálat és az illetékes társszervezetek szakemberei közös gyakorlaton vettek részt.

Az autópálya több mint 4 éves üzemeltetési tapasztalatait is felhasználva, az időszakos teljes körű alagútbiztonsági gyakorlat elsődleges célja volt az alagutakban beépített biztonsági berendezések vészhelyzeti működésének és a kárhely felszámolásában résztvevő szervezetek együttműködésének gyakorlatoztatása egy összetett, feltételezett vészhelyzetben.

DSC_2314

A gyakorlat feltételezése szerint 2014. október 21-én 20:00 órakor az M6-os autópályán a „C” alagút bal pályáján Pécs irányából Budapest irányába haladó, ammóniát szállító tehergépjármű Baranya megye és Tolna megye határán a 169+100 és a 169+200 km szelvények között a gépjárművezető rosszulléte következtében az alagút falának ütközött. A tartálykocsi mögött haladó két személygépjármű későn észlelte a
balesetet és a tartálykocsi hátuljába csapódott. Az ütközés következtében az egyik személygépjármű a tartálykocsi alá szorult, annak tartálya megsérült és az ammónia szivárogni kezdett, amelyet az alagútban uralkodó légmozgás a tehergépjármű vezetőfülkéje felé vitt. A baleset során a személygépjárművekben utazó személyek megsérültek, és a járműveikbe szorultak. A „C” alagút bal pályáján érkező járművek a bal pálya
mindkét forgalmi sávját elfoglalták, az alagúton nem lehetett áthaladni. Az alagútban uralkodó légmozgás (haladási irányban) megfordult és az intenzív keleti szél hatására a kiáramló ammónia a feltorlódott járművek felé mozgott, így közvetlen életveszély alakult ki.

A gyakorlat ideje alatt az autópálya forgalma az 56. és 57. számú főutakra került kiterelésre.
A forgalomterelés és a gyakorlat 2014. október 21. (kedd) 19:00 órától 2014. október 22. (szerda) hajnali 1:00
óráig tartott