Baranyába látogatott a finn nagykövet

Kedden Pécsre érkezett a frissen meghatalmazott budapesti finn nagykövet. A magyar-finn kapcsolat Pécsett és Baranyában különösen élénk, testvérvárosi és egyéb kulturális programokon keresztül.

hirdetés

Petri Tuomi-Nikula, a Finn Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete lett egy szűk hónapja. Máris megkezdte ismerkedő körútját hazánk megyéibe, településeire, elsőként azokba, amelyeknek finn kapcsolatai vannak. Így Baranya és székhelye, Pécs alapos okot adott arra, hogy elsőként ide látogasson, csakúgy, mint azt elődei tették évtizedeken át. Hisz Pécs, Szigetvár és Kozármisleny városok mellett egyre nő a finn településekkel kapcsolatra lépő baranyai községek száma is.

A Pécsi Magyar–Finn Társaság vezetői és a 2004-ben beiktatott pécsi finn tiszteletbeli  konzul közös meghívására kedden Pécsre érkezett a magas rangú finn diplomata. Petri Tuomi-Nikula egynapos programja során 13.00 órakor dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere fogadta a városházán. E látogatás a protokolláris találkozáson, ismerkedésen túl amiatt is aktuális, hogy az első magyar-finn városi együttműködés 60 esztendeje jött létre Pécs és Lahti között.

Rövid belvárosi sétát követően a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét, Nagy Csabát kereste fel a nagykövet és kísérete.

A baranyai látogatást Geresdlakon – a „legnagyobb magyarországi finn faluban” fejezte be.