Baranyai tűzoltók is részt vettek egy Guinness-rekord felállításában

Újabb rekordot döntött meg a hétvégén Dunaújváros. Összefogva a lakosság, önkéntesek, rendvédelmi, civil és gazdasági szervezetek, egészségügyi dolgozók egy órán keresztül száznyolcvan ambu babán gyakorolták az alapszintű újraélesztést augusztus 29-én – írja a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

hirdetés

 

A példaértékű akcióban hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltók, valamint önkéntes mentőcsoportok is részt vettek.

Baranya megyét Farkas Roland tűzoltó százados, a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka és Branauer Zoltán tűzoltó zászlós, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítója képviselte.

Tavaly kétszáz órán át folyamatos újraélesztést végeztek egy ambu babán Dunaújvárosban. Ezzel nemcsak magyarországi, hanem Guinness-rekordot is felállítottak a résztvevők. Az évfordulót megünnepelve a szervezők, Orosz Csaba tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok, dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályvezetője, Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere és Gulyás Emese újabb rekordfelállításra várta az érdeklődőket.

Szombaton száznyolcvan babán egy órán át gyakorolták az alapszintű reanimációt. A Dózsa mozi előtti téren közel nyolcszázan gyűltek össze, sokan gyerekekkel érkeztek. A legkisebbek már most lelkesen próbálták elsajátítani azt a technikát, amivel később, felnőttként életeket menthetnek. Az előkészületek után minden csapat azon dolgozott, hogy a száznyolcvan babát egy órán át „életben tartsa”.

A kísérletben részt vett a városi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség, a katasztrófavédelmi mobil labor munkatársai, több járási önkéntes mentőcsoport, a mezőfalvi önkéntes tűzoltó egyesület, a VÉD-SZ létesítményi tűzoltóság, a büntetés-végrehajtási intézet, a mentőszolgálat, a városi kórház, a Magyar Vöröskereszt, önkéntesek és gazdasági társaságok munkatársai. A rekordfelállítás sikeres volt, ezzel Szombathely után most már Dunaújváros nevéhez fűződik az egyszerre legtöbb ambu babán végzett újraélesztés. A rendezvény zárásán dr. Galambos Dénes, országgyűlési képviselő, Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere elismerően szólt a kezdeményezésről és megköszönte a szervezők példaértékű munkáját.