Befektetőket is hozhat Bánki Erik Brüsszelből

Eddigi munkája elismeréseként, s lehetőségként éli meg Bánki Erik, baranyai országgyűlési képviselő azt a tényt, hogy a Fidesz országos választmánya Európai Parlamenti képviselőnek kérte fel. A politikus a köztársasági elnökké választott Áder János helyét örökli, de hazai pozícióinak egy részét továbbra is betölti.

hirdetés

– Rosszakarói szerint a Fidesz felső vezetése száműzetésbe küldi Brüsszelbe. Mi a véleménye minderről?
– Annak idején Áder János esetében is elhangoztak ilyen találgatások a balliberális oldalon állóktól, ezért én erre viccesen csak azt tudom mondani, szívesen vállalnék olyan száműzetést, amelynek a végén Magyarország legmagasabb közjogi méltóságává választanak. De komolyra fordítva: komoly lehetőségként, egyben eddigi erőfeszítéseim, munkám elismeréseként élem meg a megtisztelő felkérést. Végleges döntésemben J. Harrys gondolatai is segítettek: “Az idő múltával egyre kevésbé bánjuk, amit megtettünk, de amit nem tettünk meg, arra soha nincs vigasz.”

– Hazai megbízatásait ezzel együtt fel kell számolnia?
– Összeférhetetlenség miatt a törvényhozásban természetesen nem tudok a továbbiakban részt venni. Két másik fontos megbízatásomat viszont tovább folytatom. Orbán Viktor elnök Kubatov Gábor, a párt igazgatója már hozzájárult, hogy a Fideszben 2005 óta betöltött regionális politikai igazgatói feladataimat továbbra is elvégezhetem; a választások idején időm nagyobb részét itthon is töltöm majd. Emellett a Magyar Labdarúgó Szövetségben is maradok elnökségi tag. Időm lesz, hiszen nem tartózkodom kint a hét minden napján.

– Hogyan néz ki egy hónapja odakint?
– Minden hónapban van egy strasbourgi négynapos időszak, ugyanis az Európai Parlament ott tartja a plenáris üléseit, emellett egy héten át Brüsszelben folyik bizottsági munka, s van egy úgynevezett frakcióhét, amikor az egyes képviselőcsoportok alakítják ki álláspontjukat.

– Jut tehát bőven idő arra, hogy Baranya megye helyzete, igényei, problémái is több helyütt szóba kerüljenek majd.
– A kidolgozás előtt álló 2014 és 2020 közötti támogatási időszakban beruházások megnyeréséhez segítséget nyújtó lehetőségekre van szükség elsősorban Baranyában, így például közművesített ipari parkok építéséhez biztosított támogatások jöhetnek szóba. Emellett a megye kiváló turisztikai adottságai miatt a vendégforgalom növekedéséhez hozzájáruló pályázatokban és a sportolási lehetőségeket erősítő, megteremtő beruházásokat támogató projektekben is nagy jövőt látok, természetesen az agrárium támogatásának folytatása mellett.

– Nem hivatalos úton, az ismeretségek miatt mit profitálhat a térség?
– Mivel napi kapcsolatban leszek külföldi vezető politikusokkal, nagyon remélem, hogy hozzá tudok járulni a megye európai kapcsolatrendszerének erősödéséhez gazdasági téren is. A politikusok ugyanis segíthetnek abban, hogy külföldi tőkeerős piaci szereplőkkel ismerkedjem meg. E nem hivatalos munkám során a térség befektetési lehetőségeire szeretném felhívni a figyelmet s reményeim szerint ennek következtében Pécs környékére, s a régió más részeibe is érkezhet külföldi tőke, például gyár vagy szolgáltató vállalat formájában.