Bejárja az országot a Google

A Budai Várat, Hollókő ófaluját, a Tokaj-hegyalja történelmi borvidéket, a Tihanyi-félszigetet és másik több tucat turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google a magyarországi utcaképben.

hirdetés

Az ehhez szükséges 360 fokos panorámaképek elkészítése most kezdődik, ehhez gyalogos és biciklis expedícióra indul a Street View Magyarországon. Így került be korábban a Street View-ba Pompeji, a Grand Canyon, és a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa is.

Magyarország autóval bejárható részein idén áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban – magyar nevén Google Utcaképben -, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre, hátra menni, le- és felnézni néhány kattintással.

A panorámaképeket készítő felszerelést az autók után most hátizsákra, triciklire és “zsúrkocsira” szerelik, hogy autóval nem megközelíthető helyeket – magyarországi épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat és teljes városrészeket, vagy éppen nemzeti parkokat és barlangokat – is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tudjanak tenni az interneten, a Street View-ban. A több tucat épület, városrész és természetvédelmi terület közt szerepelnek vidéki és budapesti, kültéri és beltéri helyszínek, és helyet kapnak a UNESCO világörökség részei is. Az elkészült fotókból különleges Street View galériát is készíteni fog a Google csapata.

A Google operátora a 18 kg-os hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel a lépcsős utcákról és épületekről – például a Budai Vár egyes részeiről -, a csak gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról tud panorámaképeket készíteni.

A fagyiskocsi méretű triciklit szűk utcákban – például a Tokaj-hegyaljai borvidéken -, és füves parkokban fogja tudni használni, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép a belső terek, termek, folyosók fotózásában lesz segítségére.

A Google Térképét a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órákon is használják, hogy új tájakat, történelmi helyszíneket ismertessenek meg a diákokkal.

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak.