Bérbeadás és az EHO – a pécsi NAV tájékoztatója

A 2011. évben bérbeadásból, fizető vendéglátásból megszerzett jövedelmek bevallási szabályai megváltoztak. A megváltozott szabályozás a régióban több mint tíz ezer személyt érinthet.

hirdetés

A bérbeadásból származó jövedelmek bevallása 2010. évben még az adózó választása esetén kétféle módon történhetett.

Önálló tevékenységből származó jövedelemként illetve külön adózó jövedelmeként vallhatták be jövedelmüket. A 2011-es adóévben azonban ebből a tevékenységből származó jövedelem után megszűnt a külön adózó jövedelemkénti elszámolás lehetősége, ezért az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A bevallásban illetve az adó megfizetésekor azonban nem kizárólag a személyi jövedelemadó kiszámolására és befizetésére kell figyelemmel lenni, hiszen további kötelezettség is kapcsolódhat a bérbeadási tevékenységhez. Ez a személyi jövedelemadó mellett az egészségügyi hozzájárulás (EHO).

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után a fizetendő SZJA-n túl 14 százalékos EHO fizetési kötelezettség is terheli a bérbeadót, ha ebből a tevékenységből származó jövedelme az egy millió Ft-ot meghaladja.

Az ingatlan bérbeadástól meg kell különböztetni – mind fogalmilag, mind EHO szempontjából – a fizető vendéglátási tevékenységet folytató adózót. A fizető vendéglátó tevékenységet folytató adózó is kötelezett százalékos mértékű EHO fizetésére, amely tételes átalányadó választása esetén a tételes átalányadó 20%, ha az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazza, akkor a jövedelem 27%-a.

A 2011. évben megszerzett jövedelmekről készítendő személyi jövedelemadó bevallás elkészítésekor, már a megváltozott szabályozásra figyelemmel kell lenni.

Az érintettek e tevékenységre vonatkozó további tájékoztatást a nav.gov. hu weboldalon a 10-es számú információs füzetben olvashatnak.

Forrás: Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Pécs