Bérleti díj nélkül kapják meg a Kodályt a civilek

Térítésmentesen használhatják civilek a pécsi Kodály Központot: első körben 2012 szeptembere és 2013 júliusa között 12 helyi szervezetnek nyílik lehetősége, hogy rendezvényt tartson az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült intézményben.

hirdetés

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője szerdán, Pécsen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a februárban e célra kiírt pályázatra 28 szervezet jelentkezett, közülük 12 kapott támogatást, a bírálók ugyanakkor más konstrukcióban vagy időpontban ugyan, de további három program megtartását is javasolták.

A nyertes pályázók egy-egy alkalommal a terembérleti díj megfizetése nélkül tarthatnak rendezvényt a központban. Ugyanígy díjmentesen vehetik igénybe az infrastrukturális és technikai alapszolgáltatásokat, ám magával a programjukkal, továbbá a hosztesz- és ruhatári szolgálattal járó költségeket maguknak kell állniuk. Utóbbi kettő összesen legfeljebb 150-250 ezer forintba kerül alkalmanként, a jegybevételekből kigazdálkodható.

A pályázatnak köszönhetően a Kodály Központban civilek által szervezett koncertekre, jótékonysági estekre, vidékfejlesztési konferenciára, kórustalálkozóra, jubileumi ünnepségre, összművészeti bemutatóra is sor kerülhet.

Márta István utalt rá: a pécsi önkormányzat és a ZSÖK azért döntött a baranyai megyeszékhely és a Dél-dunántúli Régió legfontosabb, nemzetközi szinten jegyzett, koncerteknek, találkozóknak, szakmai fórumoknak otthont adó hangverseny- és konferenciaközpontjának térítésmentes használatba adása mellett, hogy az épület által kínált színvonalas szolgáltatások a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező civil szervezetek számára is elérhetővé váljanak.

A Kodály Központ népszerűségére példaként azt hozta fel, hogy az intézményben idén eddig rendezett 58 programra 25 ezer látogató volt kíváncsi.

Hauer János, az intézmény üzemeltetési igazgatója arról szólt, hogy a kezdeményezéssel hagyományt szeretnének teremteni: terveik szerint újabb és újabb pályázati kiírások jelennek meg civil szervezeteknek a központ térítésmentes használatára.

 

Támogatásra javasolt programok, szervezetek

Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület

Helyi termék és védjegy az élhetőbb vidékért

Tervezett dátum: 2012. szeptember 28.

Vidékfejlesztési konferencia, ahol a hangsúlyt a helyi termékre, tervezett védjegyre, fenntartható fejlődésre, környezetbarát gazdálkodásra helyezik. Az egynaposra tervezett konferencián,

előadók mondják el tapasztalataikat, valamint „jó példák” segítségével mutatják be a témában rejlő lehetőségeket. A rendezvény keretében lehetőséget biztosítanak a régió és a kistérség vállalkozóinak, egyesületeinek, őstermelőinek arra, hogy elmondják tapasztalataikat a témával kapcsolatban, valamint, hogy a termékeiket bemutathassák a rendezvényen.

A Hagyománytár Alapítvány Baranyai népek zenéje program megvalósítását ugyanezen a napon javasoljuk.

Pécs-Baranyai Szerb Egyesület

Szerb Népzenei Est (Jótékonysági koncert)

Tervezett dátum: 2012. október. 12.

A jótékonysági koncert célja a pécsi Szerb Egyházi és Kulturális Központ (Zrínyi u. 15.) kiépítése, amelynek során az eddigi kápolna helyett egy pravoszláv templom kerülne kiépítésre, illetve a Budai Szerb Otrodox Egyház Múzeumának baranyai vonatkozású tárgyainak kiállítótermének kialakítása.

A koncert előadóművészeinek megválasztásakor (vagy a Gucsai Fesztivál győztesének, vagy Zvonko Bogdan népdalénekesnek a fellépése) fontos szempontként vették figyelembe, hogy széles közönséget vonzzon a program a nemes cél minél sikeresebb megvalósítása érdekében, gondolva nem csupán a pécsi és baranyai szerbekre, hanem a többségi társadalom tagjaira és a velünk együtt élő többi nemzetiség képviselőire is.

 

Pécsi Vonósok Közhasznú Egyesület

A pécsi vonósok koncertje

Tervezett dátum: 2012. november 13.

A Pécsi Vonósok a Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara jogutódjaként immár 37 éve aktív részese Pécs zenei életének. Az elhangzó, egyedi műsor szélesebb közönséget is megszólít.

Tervezett műsor:

1. B. Marcello: Sinfonia – Il pianto e il riso delle Quattro Stagioni

2. J.S.Bach: d-moll hegedű-kettősverseny (BWV 1043)

Szólisták: Góthné Varga Ágnes hegedű, Góth Tamás vibrafon

3. W.A.Mozart: Serenade (Notturno) 4 zenekarra K.286

4. F. Mendelssohn: Vonósszimfónia h-moll, No.10

5. Orbán György: Bálzene – Rasumoffsky grófnak

Vezényel: Győri Kornél

 

“Szemem Fénye” – A Beteg Gyermekekért Alapítvány

Szülő csoport interaktív workshop

Tervezett dátum: 2012. november 15 -16.

Egy gyermek vagy fiatal életet megrövidítő betegsége, az egész családra hatással van.

A diagnózissal, a családtag életlehetőségének a megváltozásával egy új időszak kezdődik a család életében. Egy sor változást hozva maga után. A családoknak a döntésekben és választásokban, sok esetben kompromisszumot kell kötniük. Ezek alapján az alapítvány kétnapos családsegítő workshopot szervez a Kodály Központban, hiszen nemcsak a test szorul segítségre. Szülőknek és gondozóknak szól ez a workshop, akiknek életet megrövidítő betegséggel küzdő gyermekük van.

 

Pécsi Jótékony Nőegylet

„nekem nincs ebédem…”Jubileumi Gálaest a Pécsi Jótékony Nőegylet megalakulásának 15. évfordulójára

Tervezett dátum: 2012. november 26.

A Pécsi Jótékony Nőegylet közhasznú egyesület 15 éve tevékenykedik a szegény sorsú kisgyermekek és ifjak megsegítése érdekében. Működésük során 50 millió Ft-nak megfelelő támogatást juttattak a szegény sorsú családok számára. Első adománygyűjtő gálaestjüket 1997-ben rendezték meg, a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek fellépésével.

Jubileumi évük alkalmából nagyszabású gálaestet rendeznek, melyre visszahívják azokat a neves művészeket, akik a 15 év alatt felajánlották fellépésüket a „Nekem nincs ebédem” támogatói program javára. A fellépők között neves színészek, országosan elismert és népszerű zenészek, szólisták és együttesek lesznek.

 

Alapítvány a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekarért

A Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar évzáró hangversenye a Kodály Központban

Tervezett dátum: 2012. december. 16.

Az 55 éves múlttal rendelkező amatőr együttes, a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar hagyományos évzáró hangversenye, melynek első felében szimfonikus zenekari művek átiratai, a második részben könnyedebb hangvételű művek (filmzenék, egyvelegek, stb.) hangzanak el.

 

Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség

Magyar Kórusok Napja

Tervezett dátum: 2012. december 16.

Pécsi és baranyai kórusok bemutatkozása a Kodály Központ hangversenytermében. Közös éneklés, közös kórusművek, magyar és pécsi zeneszerzők műveinek bemutatása. Kodály Zoltán születésnapján december 16-án a pécsi kórusok lehetőséget kapnak arra, hogy ünnepi műsorukkal a Kodály Központban bemutatkozzanak.

Céljuk, hogy Kodály Zoltán elképzelése a „Legyen a zene mindenkié” program továbbra is fennmaradjon és a nehéz pénzügyi helyzet ellenére kinevelődjön egy zenét értő és szerető közönség.

A programba meghívott kórusok:

Mátyás Király Utcai Általános Iskola, a Testvérvárosok Terei Általános Iskola, a PTE Deák Ferenc Gyakorló I. sz. Iskola a Sziberth Róbert Általános Iskola kórusai, Bartók Béla Leánykar, a Kodály Vegyeskar, a Janus Pannonius Gimnázium a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, a Leőwey Klára Gimnázium, PTE Babits Mihály Gimnázium, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium kórusai, Pécsi Kamarakórus, Mecsek Kórus, a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara és a Schola Cantorum Sopianensis kórus, a megyéből meghívott gyerek-és ifjúsági kórusok.

 

Baranyai Horvátok Egyesülete

Horvát Karácsonyi Koncert – Hrvatski Bozicni Koncert

Tervezett dátum: 2012. december 19.

Nyelvjárásait, néphagyományait és kulturális értékeit tekintve több horvát etnikai csoport él Pécsett. A hagyományos horvát karácsonyi koncert, mint kulturális rendezvény célja az anyanyelv, az identitás erősítése a nemzetiségi zene, tánc és éneken keresztül a karácsonyi hangulat jegyében.

A program közönségét az ünnephez méltóan a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke köszönti. A megnyitót követő nemzetiségi program két részből áll:

I. Hagyományőrző horvát együttesek fellépése (Korjeni Asszonykórus, Siget tamburazenekar, KUD Ladislav Matusek, August Senoa Énekkar)

II. Horvátországi vendég fellépése a Podravka zenakar kíséretében.

 

Janus Pannonius Alapítvány

100 éve itt vagyunk! – A Janus Pannonius Gimnázium centenáriumának ünnepe

Tervezett dátum: 2013. március 22.

Az Alapítvány a Janus Gimnázium centenáriumának rangos megrendezéséhez nyújtott be pályázatot. Délelőtt rendezik meg a Janus ünnepélyt, melyen megemlékeznek névadójukról, Janus Pannoniusról, illetve legeredményesebb diákokat kitüntetik.

Délután volt és jelenlegi diákok és tanáraik képzőművészeti kiállításának megnyitója következik. Ezt követően előadó művészeti estet szerveznek, ahol szintén a volt és jelenlegi diákok és tanáraik lépnek fel. Kísérő programként vetítéseken egykori piusista és janusista diákokkal készített riportfilmek vetítése lesz.

 

Művészetért az Iskolában Alapítvány

„Mi a természet nyomán alkotunk” (Bartók Béla) Történetek a Múzsák találkozásának teremtő erejéről és Noé bárkája legendájáról – összművészeti bemutató és konferencia a tehetséggondozás jegyében

Tervezett dátum: 2013. március 22.

Összművészeti bemutató a Művészetért az Iskolába Alapítvány és a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület által felkért közreműködők, előadók, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti, képző-iparművészeti, zeneművészeti és dráma tagozatának közreműködésével.

Konferencia a Művészetért az Iskolában Alapítvány és a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület által felkért közreműködők, előadók, és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola művészeti és természettudományi tantárgyakat tanító tehetséggondozó tanárainak közreműködésével.

 

Kerek Világ Alapítvány

Közös Világunk Jótékonysági Koncert

Tervezett dátum: 2013. április 26.

A programon két együttes lép majd fel. A Parafónia Zenekar értelmi sérült emberekből áll és az ULWILA módszer segítségével játszik elsősorban klasszikus zenét. A Csík Zenekar immár 23 éve működik a magyar népzene hiteles tolmácsolójaként, akik valami egészen újat hoztak létre azzal, hogy bátran nyitottak más műfajok felé.

A Kerek Világ Általános Iskolában a halmozottan sérült gyermekeinek fejlesztése során a szakmai munkában nagy hangsúlyt helyeznek a néphagyományok megismerésére, iskolájuk ünnepei is erre épülnek, hiszen gyermekek érzelmi világát, ismereteit, ízlését emberléptékű módon gazdagítja ez a világ. Az iskolában fejlesztett gyermekek mindennapjaiból merítve, egyben lehetőségeiket is megmutatva szervezik meg jótékonysági, de egyben szemléletformáló koncertjüket.

 

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

Közös Hang – a Nemzeti Színkottás Zenekar és St. Martin közös koncertje

Tervezett dátum: 2013. április 26.

Az egyesület jótékonysági koncertet szervez pécsi tagszervezeteivel közösen, melynek keretében sérült embertársaink országos zenei társulata, a Nemzeti Színkottás Zenekar lép színpadra St. Martinnal közösen. A 2013. április 26-ra tervezett Közös Hang elnevezésű koncert célja a fogyatékos emberek által létrehozott művészeti értékek bemutatása, ezáltal társadalmi elfogadásuk elősegítése.

 

Támogatásra javasolt programok más helyszínen vagy konstrukcióban

Hagyománytár Alapítvány

Baranyai népek zenéje

Tervezett dátum: 2012. szeptember 28.

A javasolt program abban az esetben valósítható meg a Kodály Központban, amennyiben a Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület „Helyi termék és védjegy az élhetőbb vidékért” c. projektjével egy napon lebonyolítható.

A Hagyománytár Alapítvány több ízben rendezett önállóan fesztiválokat és nagyobb ívű rendezvényeket. Szászvár-Kárász-Vékény-Magyaregregy néptánctábor és Pajtafesztivál (Széchenyi terves pályázati forrásból), Barátok Völgye néptánctábor és családi fesztivál. 2008-ban főszervezőként megrendezték a Táncmaraton Ifjúsági Tánctalálkozó és Folkműhelyt, melynek keretében több mint 1000 diákhoz juttatták el a meghívott nemzetközi folkműhelyek programjait. 2010-ben ismét megszervezésre került a Táncmaraton, melyben társrendezőkét vettek részt a Pécsi Kulturális Központ mellett.

A rendezvény átfogó képet nyújt Baranya megye népzenéjéről a Tenkes zenekar, a Vizin zenekar, a Vörös Rezesbanda és a Die Neuen Branauer Musikanten közreműködésével. A műsorban résztvevő zenekarok a megye jól ismert népzenei formációi, számos fórumon képviselik a népzenei hagyományokat. Ez a rendezvény az első alkalom, hogy a megyében egymás mellett élő népcsoportok népzenei hagyományai egy tematikusan szerkesztett műsor keretében szólaljanak meg.

 

Tölösi Péter Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedés gyermekek gyógyításáért

Segítő Szakemberek VI. Országos Konferenciája

A konferencia idejére a ZSÖK NKft. a Művészetek és Irodalom Háza vagy az E78 termeit és szolgáltatásait ajánlja fel

Tervezett dátum: 2013. április 4. – április 6.

Daganatos és leukémiás megbetegedésű gyermekekkel foglalkozó szakemberek országos szakmai konferenciájának megszervezése, a hatékony és hosszú távú együttműködést megcélozva. Lehetőséget biztosít a szakembereknek, hogy ne csak tudományos alapon, hanem a mindennapi tapasztalatokra építve megoszthassák, megvitathassák nézeteiket. A konferencia témakörei a holisztikus szemléletet tükrözve, a, hagyományos orvoslást kiegészítve, szervesen hozzájárulnak a beteg gyermekek gyógyulásához: pszichés-, szociális támogatás, kórházi oktatás, gyógytorna. Teret adn az onkológiai kis betegekkel foglalkozó szakembereknek, hogy minél többet segíthessenek a betegséggel küzdő gyermekeknek feldolgozni azt, amivel sokszor a felnőttek sem tudnak megbirkózni.

 

Fogd a Kezem Alapítvány

„Az Én Utam”

A Konferencia idejére a ZSÖK NKft. a Művészetek és Irodalom Háza termeit és szolgáltatásait ajánlja Tervezett dátum: 2013. június 28.Értelmi fejlődésükben akadályozott fiatalok országos konferenciáját az alapítvány az elmúlt 20 évben több alkalommal rendezte meg. A konferencia összehívásának célja a fiatalok önálló vagy részben önálló életében történt változások megbeszélése. A konferencia témáit az alapítvány értelmi sérült fiataljai a havonta ismétlődő házikonferenciákon alakították ki “Az Én utam” címmel. A konferencia célja, hogy segítse az ellátottak önérvényesítési kompetenciáinak erősítését, és így kölcsönös együttműködés alapján, de az ő szervezési és lebonyolítási készségüket támogatva valósítsák meg a rendezvényt.