Betegtragédia: fegyelmi vizsgálat indul

„Többrendbeli mulasztást” állapított meg az a pécsi klinikai belső bizottság, amely a vakbélgyulladásban múlt héten elhunyt fiatalember ügyét volt hivatott kivizsgálni. Az intézkedést dr. Kollár Lajos klinikai főigazgató (képünkön) rendelte el a 400 ágyas klinikán történt tragikus beteghalált követően. Az apa azóta ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett, valamint több tízmilliós kártérítést is követelnek a szülők.

hirdetés

A most lezárult belső vizsgálat alapján Kollár professzor a fegyelmi eljárás lefolytatása mellett döntött, amelynek célja annak kiderítése, hogy a mulasztások vezettek-e a tragédiához – tájékoztatott szerdai közleményében a Pécsi Tudományegyetem.

Mint múlt héten hírül adtuk, a 20 éves fiatalember július 19-én este ment be a klinika ügyeletére, ahol a vérvizsgálat alapján gyulladást diagnosztizáltak, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek.

A fiú állapota másnap javult, ám a következő két napon újra erősödtek hasi fájdalmai, emiatt 22-én beszállították a klinikára. Ott megállapították, hogy perforált vakbélgyulladása van, s azonnal megműtötték, ennek ellenére a beteg – a perforáció nyomán kialakult fertőzés következtében – két nappal később meghalt.

Ábrahám László, a család ügyvédje a Pécs TV-nek úgy nyilatkozott, ismeretlen tettessel szemben tettek büntető feljelentést, „ugyanis a megbízóim álláspontja szerint a műtétet megelőző ambuláns kezelés során követtek el olyan szakmai szabályszegést, amely okság összefüggésben, ok-okozati összefüggésben áll a fiatalember halálával.”

A család kártérítést is kér, úgy tudjuk, több tízmillió forintot. Ezt az apa egy olyan alapítványnak adná, amely az egyetlen gyereküket elvesztett szülőkön segítene.