Biztonságos és robusztus lesz a paksi erőmű

„Egy nagyon biztonságos, robusztus erőmű lesz a paksi telephelyen, amely minden releváns, ember által kiváltott és természeti hatást kibír majd” – fogalmazott a paksi atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos vasárnap az M1 A Lényeg című műsorában. A blokkok engedélyeztethetőek lesznek az Európai Unióban is.

hirdetés

A gázhoz viszonyítva mindenféle atomenergiai megoldás növeli az ellátásbiztonságot, ugyanis a gáz vezetéken érkezik, és bár Magyarország rendelkezik tárolókapacitással, ám probléma esetén 2-3 hónapra elegendőnél többet nem tud tárolni. Ehhez képest az atomerőmű-üzemanyag nagyon jól készletezhető, a paksi erőmű jelenleg két évre elegendővel rendelkezik. A törvény szerint az új blokkokra is minimum 2 évre való lesz előírva – magyarázta Aszódi Attila.

Kérdésre reagálva egyértelművé tette, hogy a friss üzemanyag nagyon enyhén sugároz, az atomerőműbe pedig néhány köbméter (40-50 tonna) való, amely elfér egy kisebb szobában is, így semmiféle problémát nem okoz a készletezhetősége. Az üzemanyag költsége körülbelül 1,5-2 forint kilowattóránként (kWh). A működési költségekkel együtt a jelenlegi paksi blokkok körülbelül 10 forint/kWh-ért állítják elő a villamos energiát. Mivel több mint 30 évesek, gazdasági értelemben “leíródtak”, hisz visszafizették már a tőkeköltségüket – mutatott rá Aszódi Attila.

Az új blokkok esetében a villamos energia egységköltsége 15-17 forint kilowattóránként – folytatta, de hogy mennyiért kerül a lakossághoz, az attól függ majd, milyen gazdasági környezetben értékesítik az áramot és „hogy pontosan hány kézen-közön jut el” az emberekhez. A termelésen túl ugyanis a szállításnak és a rendszerfenntartásnak is költségei vannak – tette világossá a kormánybiztos. Jelenleg nagyjából 40 forint/kWh a lakossági áramár. Az atomerőmű ugyanakkor önmagában nem tudja ellátni a lakosságot és az ipart villamos energiával, ezért több erőműre van szükség ahhoz, hogy a rendszer működni tudjon – tette egyértelművé.

Aszódi Attila szerint az új atomerőműblokkok növelik az ellátásbiztonságot. Az első 20 évben orosz üzemanyaggal működnek majd, ám azt követően lehetőség lesz más forrásokból történő beszerzésre is – tette hozzá. Az eddigi reaktorok üzemeltetési tapasztalata azonban azt mutatja, hogy Oroszország akkor is stabilan, megbízhatóan szállított jó minőségű, alacsony árú nukleáris üzemanyagot, amikor a Szovjetunió összeomlott vagy Moszkva gazdasági válságban volt – hívta fel a figyelmet.

A kormánybiztos megnyugtatott mindenkit, hogy az atomerőműveket mindenhol, így nálunk is, rengeteg különböző veszélyforrásra méretezik, hogy a veszélyforrásokat kezelni tudják. „Egy nagyon biztonságos, robusztus erőmű lesz a paksi telephelyen, amely minden releváns, ember által kiváltott és természeti hatást kibír majd” – fogalmazott. A paksi 5-ös és 6-ös reaktor harmadik generációs lesz, duplafalú hermetikus fallal, olyan földrengés-biztonsági és egyéb megerősítésekkel, amely a telephellyel teljes egészében kompatibilis. A blokkok pedig engedélyeztethetőek lesznek az Európai Unióban is – húzta alá Aszódi Attila.