Blöffölő gyíkok érkeztek a pécsi állatkertbe

Galléros gyíkok érkeztek a pécsi állatkertbe. Az érdekes állatokat már megtekinthetik a látogatók a terráriumban. Korábban az egykori Akvárium-Terráriumban már volt ilyen hüllőfaj, de az állatkert teljes átépítése óta most először találkozhat vele a közönség.

hirdetés

A galléros gyík Ausztrália nagy részén és Új-Guineában is megtalálható, a száraz, bokros területek lakója. A galléros agámának, illetve latin neve után King galléros gyíkjának is nevezett állatfaj a Chlamydosaurus nem egyetlen ma élő faja. Közepes méretű gyík, a kifejlett állatok testhossza elérheti a 85-90 centimétert is. Ragadozó, elsősorban rovarokkal táplálkozik, de kisebb emlősöket is elfogyaszt. A többi agámafajtól jellegzetes bőrlebenye különbözteti meg, mely nyugalmi állapotban rásimul az állat nyakára. Ha a gyík veszélyt érez, meglepő védekezési stratégiát alkalmaz: kimereszti bőrlebenyét, kitátja a száját és sziszeg, így próbálja elriasztani támadóját. Ha a blöff nem válik be, a galléros gyík két lábra áll és elfut támadója elől, 20-25 méteres távolságot is képes így megtenni.

gyik

A hímek a párzási időszakban szétterjesztett gallérjukkal pózolnak és igyekeznek elnyerni a nőstények kegyeit. A nőstények párválasztását jelentősen befolyásolja a gallér mérete, mely a nagyobb hímeknél akár 20-25 cm-es is lehet kiterjesztett állapotban.

A pécsi állatkertbe két fiatal példány költözött, melyek jelenleg még nincsenek egy évesek, 1-2 év múlva érik el kifejlett testméretüket és ivarérettségüket. A későbbiek során szeretnék őket összeszoktatni Limoval, a régebb óta ott élő kéknyelvű szkinkkel. Így idővel egy olyan társas bemutató jöhetne létre, melynek fajai a szabad természetben is találkoznak egymással.