Boston: bosszú a háttérben

A bostoni robbantásos merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért – derült ki a terrortámadás életben maradt vádlottjának egy írásos üzenetéből, amelyről csütörtökön számolt be a CNN rendőrségi forrásra hivatkozva.

hirdetés

A Dzsohar Carnajev által papírra vetett sorokat abban a hajóban találták meg, amelyben a Bostonhoz közeli Watertownban fogták el. Az amerikai állampolgárságú, 19 éves csecsen származású gyanúsított azt írta, hogy a massachusettsi nagyvárosban elkövetett támadás áldozatai ugyanúgy “járulékos veszteséget” képeznek, mint a muszlimok a háborúban. A szöveg szerint aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja.

Az ifjabb Carnajev gyakorlatilag ugyanerről beszélt, amikor az elfogása után a nyomozók kikérdezték egy bostoni kórházban.

A bostoni maraton célegyenesében április 15-én elkövetett kettős robbantás következtében hárman meghaltak és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadás másik feltételezett elkövetője, Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharcban szerzett sebesüléseibe. A Carnajev fivérek azon az éjszakán egy rendőrrel is végeztek.

Dzsohar Carnajev egyébként azt írta a hajóban megtalált üzenetében, hogy nem fogja sokáig hiányolni a bátyját, mert hamarosan csatlakozik hozzá.

Az ifjabb elkövetőt, akit tömegpusztító fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolnak, jelenleg egy börtönkórházban ápolják.