Brutális sorozatgyilkosság Németországban

Niels Högel a tárgyaláson Fotó: Carmen Jaspersen

Életfogytiglanra ítéltek egy német ápolót, aki korábban hat betegét gyilkolta meg. De most további 84 ember halálával is meggyanúsították – írja az Index.hu.

hirdetés

A nyomozás mostani állása szerint a 40 éves német ápoló, Niels Högel első gyilkosságát 2000 februárjában hajtotta végre, a legutolsót pedig 2005-ben. A gyilkosságokhoz öt különböző, szív- és érrendszeri betegségekre használt gyógyszert alkalmazott, amit egy Brémához közeli kórházban adott be a betegeknek.

Niels Högel a tárgyaláson
Fotó: Carmen Jaspersen

A német ápolót 2005 februárjában le is tartóztatták, miután egy orvos észrevette, hogy az egyik betegnél túladagolta a szívgyógyszert. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 6 gyilkosságot is sikerült rábizonyítani.

Minden idők legtöbb áldozatot szedő német sorozatgyilkosa

Most azonban további 84 ember meggyilkolásával vádolja a rendőrség. Ezzel ő lett minden idők legtöbb áldozatot szedő német sorozatgyilkosa. Bőven elképzelhető azonban, hogy ennél jóval több emberrel végzett, mert 130 egykori beteg holttestét elhamvasztották, így náluk utólag már lehetetlen bizonyítani az emberölést.

A férfit azután gyanúsították meg újra, hogy a nyomozók exhumáltak más, gyanús körülmények között elhunyt betegeket. A rendőrség több száz gyanús haláleset aktáját vette elő az elmúlt évekből. Több mint 200 esetet vizsgáltak meg alaposan, 100 holttestet exhumáltak, hogy gyógyszerek maradványait mutassák ki rajtuk.

Bizonyítani akart, sok dicséretet is kapott korábban

A bíróság előtt azt mondta: azért injekciózta be a súlyos betegeket, hogy leálljon a szívük, majd ő maga próbálta meg újraéleszteni őket. Így akarta kivívni kollégái és főnökei elismerését. Olyan eset is előfordult, hogy az egyik beteg újraélesztéséhez odahívott két gyakorlaton lévő ápolónőt, akiket a rendőrségi jegyzőkönyv szerint “orvosi tudásával akart elkápráztatni”. Több tucat újraélesztése sikeres volt, így a férfi a klinikán írásos dicséretet is kapott felelősségteljes, érdeklődő, körültekintő, határozott és önálló munkájáért.