Bűnelkövetőkből vállalkozók

Van, amiben előrébb, van, amiben hátrébb tartanak a vállalt jelzőszámokban, de összességében a terveknek megfelelően zajlik a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) integrációs program. A pártfogó felügyelet alatt állók társadalmi visszailleszkedését célzó baranyai projektben időközi szakmai konferenciát tartottak Pécsett. A rendezvényen egyebek mellett összegezték a T.É.T. eddigi tapasztalatait.

Bűnelkövetőkkel foglalkozó integrációs projektet csakis erős szakmai háttérrel és komoly felkészüléssel érdemes elindítani – derült ki a konferencián a T.É.T. szakmai vezetőjének előadásából. Scholtz Péter elmondta, ők hogyan állították össze a projekt tízfős mentori csapatát (melyben öt hivatásos pártfogó és öt külsős szakember kapott helyet), s hogy nekik milyen gondos, 2-3 hónapos megalapozó munkára volt szükségük ahhoz, hogy aztán – immár a meglévő szakmai anyagok birtokában – megkezdődhessen a célcsoport toborzása is. – És a megalapozásra a képzésekben is jelentős időt és energiát kellett fordítanunk – mutatott rá -, elég csak felidéznem a szociális és az életvezetési tanácsok szükségességét, hiszen a klienseinkbe mindenekelőtt olyasmiket is „bele kellett ültetnünk”, mint hogy reggel bizony fel kell kelniük, el kell menniük a képzésre, ott kell lenniük akár délutánig is, hosszú órákon keresztül.

hirdetés

Az adatok szerint azóta viszont már a szakmai, OKJ-s képzések is jól haladtak a T.É.T-ben: a parkgondozók, takarítók, konyhai kisegítők, gyorséttermi és ételeladók oktatása már lezárult, a szakácsoké folyamatban van. A projektbe a vállaltnál többen kerültek be (50 fő – 64 fő), a képzéseket nagyobb arányban fejezték be (75 % – 84 %) – igaz, munkához egyelőre csupán hárman jutottak. Ez utóbbi számon a projekt vezetői még mindenképp jelentősen növelni szeretnének, és abban is bíznak, hogy a vállalkozóvá válást segítő tréninget is legalább 10-15 klienssel indíthatják el.

A konferencián a szóban forgó projekt mellett másról is szó esett: dr. Lénárd Krisztina, a Belügyminisztérium Támogatás-koordinációs Főosztályának munkatársa részletesen ismertette azt a projektet is, melybe legalább 5.500 fogvatartottat szeretnének bevonni, minimum 1.750-nek szerveznének készségfejlesztő tréninget, és legalább 750-ükkel tanultatnának szakmát.

A „Tudás-Érték-Tapasztalat” elnevezésű program 110 millió forintos pályázati pénzből valósul meg. A szakemberek 2011. szeptember 1. és 2014. április 30. között, 32 hónapon át segítik a baranyai bűnelkövetőket, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.